Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Vi säger nej till att kapa fältarbetsgruppen

Annons

Vi socialdemokrater vill värna fältarbetet och är motståndare till förslaget om att kapa fältarbetsgruppen. Det konkreta motförslaget kommer att läggas fram på kommunfullmäktige i november.

Vi socialdemokrater satsar på fler poliser och hårda tag mot brottsligheten, men det behövs också mjuka tag genom socialtjänst och fältarbete där ansvarsfulla vuxna kan jobba för att nå fram till den som behöver det.

Utan ett effektivt system för att fånga upp den som är på glid kommer det mänskliga lidandet att öka och det gemensammas kostnader för att hjälpa situationen, om det inte är försent, att bli mycket dyrare. Därför behöver vi ett välfungerande fältarbete i Östersund!

Häromdagen beslutade de styrande borgerliga politikerna i Östersunds social- och arbetsmarknadsnämnd att göra precis tvärtom. Där klubbade man igenom en halvering av fältarbetet som jobbar uppsökande med ungdomar som riskerar hamna snett och minskning av vård och behandling för ungdomar med bland annat missbruksproblem.

Konsekvenserna av några av besparingsbesluten kan beskrivas så här:

En halvering av det uppsökande fältarbetet kommer innebära mindre synlighet på skolor och fritidsgårdar och färre ungdomar i riskzon kommer att kunna uppmärksammas.

De som behöver vård och stöd får svårare att få det. Behandlingshemmet Strandvillan på Frösön får färre platser. Insatser för dessa ungdomar försvinner vilket innebär mer uppdrag för öppenvården eller en dyr placering på ett externt behandlingshem, vilket knappast ger besparingar i längden. Den borgerliga sparivern är med deras egna mått sannolikt rättfärdigad.

De borgerliga behöver spara för att ha råd att investera. Vad vill man då investera i? Jo, man ska fixa lokaler till den privata Engelska Skolan. I jakten på slantar för att blidka kapitalstarka investerare får tryggheten för ungdomar med behov av stöd (som med all sannolikhet inte kommer att få plats i Engelska skolan) stå tillbaka.

Våra ungdomar mot kapitalet alltså. När vinstintressen vill in åker välfärden ut!

Anton Waara (S) ledamot social- och arbetsmarknadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel