Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S: Vi sätter alltid barns rätt till utbildning före aktieägarintressen

Högerstyret i Östersund förklarar i en debattartikel att skolan är deras främsta projekt. Jag tror att få lär ha missat detta. 

Debatt: Alliansen: Detta handlar skolbygget i Östersund om (23 september)

Så snart man fick nycklarna till Rådhuset slängdes alla skolplaner ut genom fönstren. Viktigast av allt viktigt var att bereda en gräddfil åt en privatskola. Samtal ringdes, buden sockrades, prislappen för skattebetalarna steg. Inte minst visar den förtjänstfulla granskningen av ÖP:s Linda Hedenljung detta och lämnar därmed en besk eftersmak.  

Här hittar du alla artiklarna i ÖP:s granskning

Kvar blev ett utspritt skolpussel, ekonomiska utmaningar och för många lokaler. De varningar som tjänstemän framförde – de som Alliansen strök från handlingarna – har snart till fullo infriats. I våras gick 24 av 27 rektorer i kommunal skola ut i ett gemensamt upprop. Ett rop som möttes med skäll och ingen förståelse. 

Att stadieindela skolorna till 1–3 och 4–6 (i sig en god idé) ledde till inköp av paviljonger till skolor som ännu inte ens invigts innan man vet om de kommer användas. En del har blivit bra men det är alldeles för mycket har blivit fel, dyrt och oönskat i sammanhang där lite får fela. Detta handlar om barnens framtid och varje skattekrona behöver gå till just detta.

Vilket blir nästa välfärdsprojekt? Kan det vara omsorgen? Där planeras i alla fall för rejäla privatiseringar. I Alliansens värld är dock allt på topp och jobbet fortskrider enligt plan. Man är mest besvärad av ett högt tonläge från allmänhet och opposition och fokuserad på historia.

I min värld skaver bilden mot verkligheten och jag hade önskat att det nya ledarskapet hade innehållit ett större mått av ansvarstagande blandat med en rejäl dos självinsikt.

Vi socialdemokrater har våra prioriteringar klara. Vi kommer aldrig dagtinga med välfärden. Alla barns rätt till en bra utbildning kommer alltid sättas före aktieägarintressen.

Niklas Daoson (S) oppositionsråd Östersunds kommun   

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel