Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så arbetar den politiska ledningen i Region Jämtland Härjedalen under coronapandemin

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Att vara politiker under en pandemi är något helt annat än det vi är vana vid.

Det är flera månader sedan vi slutade resa, slutade göra verksamhetsbesök, införde digitala möten, tog bort ärenden från dagordningar och mycket annat. Allt fokus ligger nu på att verksamheten ska fungera. Medarbetare och företagare i länet måste få de stöd och förutsättningar de behöver.

Inom vården kräver de flesta åtgärder med anledning av pandemin inte politiska beslut. Personalplanering, ombyggnationer på vårdsalar, inköp av material, utökad IVA-vård och mycket annat är verksamhetsbeslut.

Däremot krävs det att vi från politiskt håll ständigt är uppdaterade, att vi har en pågående kommunikation med ledande tjänstemän och att vi är ett stöd i beslut och avvägningar.

Inom regional utveckling är fokus att så långt som möjligt rädda företag i länet. En ”näringslivsakut” har inrättats för att hjälpa till med frågor om permitteringar, försäkringar, statens stödsystem och så vidare.

Det är viktigt att försöka hålla näringslivet i gång så gott det går. När detta är över måste uppstarten gå så fort som möjligt. Varje företag och arbetstillfälle är viktigt för skatteintäkter till regionens fortsatta välfärd.

En uppgift som varit och är intensivare än vanligt är kontakten med politiker i riksdag och regering. Som lokal och regional politiker är det av stor vikt att hålla våra kollegor på nationell nivå mer uppdaterade än vanligt på vad som sker.

Ofta känner vi igen behoven i de paket som riksdag och regering beslutar om och vet att vi, liksom kollegor i andra regioner, har beskrivit bakgrunden till dessa stödpaket.

Säkert saknar många den politiska debatten och åsikter som bryts. Men en pandemi är sannerligen inte ett politiskt skyltfönster. Allt fokus ligger på att rädda liv och företag.

De handläggare som skulle utreda och göra underlag inför beslut är i dag upptagna av frågor relaterade till pandemin. Därför är många politiska frågor lagda åt sidan.

Insändare: Vart har våra regionpolitiker tagit vägen i coronakrisen? (8 maj)

Som politiker är våra arbetsdagar nu oftast hemma framför datorn och i telefonen. Små och stora möten, sammanträden i nämnder och styrelse, årsstämmor, föreläsningar – det mesta sker på skärmen. Frågor och ställningstagande tickar ständigt in i mejlen eller på telefonen.

Vi rikta ett varmt tack till alla er som arbetar i regionens tjänst. För de allra flesta av er är vardagen helt förändrad. Det är ständigt nya uppdrag och nya problem som ska lösas. Ni gör alla ett fantastiskt arbete!

Till er som bor i Region Jämtland Härjedalen – håll i, håll ut och håll avstånd. Tvätta händerna. Tillsammans klarar vi detta!

Eva Hellstrand (C) regionstyrelsens ordförande

Elise Ryder Wikén (M) ordförande i regionala utvecklingsnämnden

Tom Silverklo (C) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Lars-Erik Olofsson (KD) regionråd

Karin Thomasson (MP) regionråd

Lennart Ledin (L) regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel