Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så gör vi för att du ska kunna julhandla coronasäkert i Östersund

Jag har precis sett Stefan Löfvens tal till nationen när jag skriver detta. Budskapet är tydligt, vi måste alla göra allt vi kan för att stoppa pandemins framfart. Det handlar om att alla måste ta sitt ansvar, det handlar om liv och död.

I min roll som centrumutvecklare för Östersunds stadskärna och med Black Friday och julhandeln precis runt knuten går tankarna direkt igång kring hur vi ska agera. Vad ska vi ställa in? Vad får vi göra? Vad bör vi göra? och hur kommer det vi gör eller inte gör att tas emot av allmänheten och media?

Budskapet att vi ska stanna hemma är såklart en nådastöt mot butiker, restauranger och besöksanläggningar som har kämpat för sin överlevnad och nu hoppades kunna få lite andrum i form av en bra julhandel.

De har alla gjort massor för att anpassa sig till de nya restriktionerna; fixat egen hemkörning, satt upp ringklockor, satt upp egna webbshoppar, löst så att kunden kan betala i förväg och plocka upp produkterna utanför butikerna, satt upp handsprit, skyltar, plexiglas och utbildad sin personal.

Inget av detta kommer dock att hjälpa om vi kunder väljer att beställa allt online från de stora e-handelsaktörerna. Jag har full förståelse för er som tycker att det känns tryggast men jag vill ändå be er tänka till en gång till kring var ni väljer att handla. Ert köpbeslut kommer bli avgörande för vilka verksamheter som överlever och hur vår stadskärna kommer att se ut när pandemin är över.

Från Destination Östersund gör vi nu en rad åtgärder för att stötta våra lokala företag och ge er besökare en trygg och trevlig upplevelse i Östersunds stadskärna trots pandemin.

Från och med 27 november kommer vi att ha ett antal ”local heros” på stan. Helt enkelt värdar som hjälper till med att se till att det inte blir trängsel på stan och inne i butikerna och restaurangerna.

Vi har i år lagt stort fokus på att julpynta stadskärnan; mitt i allt det mörka behövs julstämningen mer än någonsin. Vi har ljussatt väldigt många träd, ställt ut över 200 julgranar, vi sätter ljusfilter i rött, grönt och guld på alla lampor, ställer ut sex marknadsbodar för lokala knallar som inte har någon marknad att sälja sina varor på, placerar ut halmbalar och skapar en tomtestuga på Stortorget där barn kan chatta med tomten och skicka in sina önskelistor digitalt.

Från 1 december blir det möjligt att parkera på Stortorget och vi öppnar även en ny tjänst som vi kallar för ”Pick up point Stortorget”. Butiker som har möjlighet att ta betalt av dig på distans via till exempel Swish kan då ringa oss när ni har köpt en produkt, så kommer våra ”local heroes” och hämtar den och tar den till Stortorget (tomtens stuga). Här kan du dagen efter plocka upp dina paket utan att ens behöva kliva ur bilen.

Vi har samlat all info om företagens coronaåtgärder på en egen sida: https://destinationostersund.se/tillsammansforcity/

Dessutom skickar vi denna vecka ut Simon Jaktlund på stan för att skapa små filmer från företagen där de berättar vilka anpassningar de har gjort och hur kunderna kan handla tryggt och säkert.

Känner du ändå att det känns otryggt och du hellre vill handla online? Tänk då på att kolla om det går att få hemkörning, så du inte fastnar i trängsel vid paketutlämningen. Samt att det finns sätt att shoppa schysst online. Här kommer några tips:

Handla i en lokal butiks webbshop

Boka varan online och hämta ut i lokal butik

Om din vara inte finns i din lokala butik, se om de kan beställa hem den

Kolla lagersaldo innan du besöker butik för att se om sin vara finns i lager

Kolla vilka butiker som erbjuder handel via sociala medier och Facetimesamtal och där du kan betala i förväg via till exempel Swish. Följ din favoritbutik för nyheter och info om vad de gör för att du ska kunna handla tryggt hos dem.

Så hoppas jag att ni får vara friska, att ni tar hand om varandra och att du också väljer att vara en local hero. Som Stefan sa: Håll ut, vi gör detta tillsammans.

Calle Hedman – Destination Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel