Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Så kan Jämtlands bostäder bli energieffektivare

Energianvändningen i fastigheter står för nära 40 procent av vår totala energianvändning. Sveriges ambitiösa mål att ha en 50 procent effektivare energianvändning till 2030 förutsätter både en kraftig effektivisering av befintliga byggnader och att framtidens hus byggs för en mycket låg energianvändning.

Under 2016 var energianvändningen i Jämtlands lägenheter i snitt 15 800 kilowattimmar, vilket var 20,8 procent över rikssnittet. Det placerar Jämtland på nittonde plats bland Sveriges län när det gäller energieffektiva bostäder.

Swedisols Energieffektiviseringsindex visar på stora skillnader i energianvändning mellan länen, som inte bara kan förklaras av väderförhållanden. Exempelvis är lägenheternas energianvändning lägre i Västernorrland än i Blekinge och Kronoberg. Mycket kan alltså åstadkommas genom lokala drivkrafter och ambitioner.

Men för att klara energimålet och det övergripande klimatmålet om noll nettoutsläpp till 2045 måste den nya regeringen och berörda myndigheter säkerställa att lagstiftning, riktlinjer och regelverk ligger i linje med de ambitiösa målen.

De kommande åren står vi inför ett stort behov av både nya bostäder och renovering av ett åldrande fastighetsbestånd. Men vi kan inte låta behovet av att snabbt få fram billiga bostäder ställas mot vårt långsiktiga klimatansvar.

Vi är övertygade om att tydliga riktlinjer gör det möjligt att bygga både energisnålt och kostnadseffektivt. I den mån skärpta energikrav leder till ökade bygg- eller renoveringskostnader måste modeller utvecklas för att inkludera samhällsekonomiska vinster i fastighetskalkylen.

Byggnader spelar en nyckelroll i klimatomställningen. Ju mindre energi byggnaderna använder, desto mer förnybar energi finns tillgänglig till andra sektorer. Ett minskat effektbehov underlättar omställningen till ett förnybart elsystem och påskyndar utfasningen av kvarvarande volymer fossila bränslen för uppvärmning.

Fastighetsägare och byggbolag i Jämtland kan gå i spetsen för energieffektiva byggnader genom att inte skjuta upp nödvändiga energirenoveringar och genom att ställa sig bakom skärpta energikrav som säkerställer verkligt energieffektiva byggnader.

Mats Björs, vd Swedisol

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel