Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så kan Jämtlands politiker bättre hjälpa barn med autism

Det senaste året har det skett en kraftig ökning av antalet barn med autism som tvångsvårdas. Men för barn med autism är sällan tvångsvård en bra lösning. Många gånger skapas en kedjereaktion av felaktiga beslut på grund av bristande kunskap – något som faktiskt går att åtgärda.

Det börjar många gånger med en orosanmälan till socialtjänsten från skolpersonal som felaktigt tolkat konsekvenserna av barnets funktionsnedsättning som ett tecken på bristande omsorg från föräldrarna eller socialt nedbrytande beteende. Inom socialtjänsten saknar också många som arbetar med fall som rör tvångsvård av barn tillräcklig kunskap om autism. Det riskerar att leda till att barn tvångsvårdas på felaktiga grunder.

När barnet sedan tvångsvårdas inom ramen för lagen om vård av unga (LVU) förvärras ofta barnets tillstånd. Barn med autism behöver tydlighet, struktur, förutsägbarhet och kontinuitet, vilket inte alltid erbjuds. Ofta begränsas också umgänget med föräldrarna, vilket ytterligare förvärrar situationen. Därför kan tvångsvård leda till traumatiska upplevelser som förstärker barnets svårigheter. För ett barn som har svårigheter med socialt samspel är det extra svårt att knyta an till nya vuxna som inte förstår barnets särskilda behov.

Barn med autism behöver tydlighet, struktur, förutsägbarhet och kontinuitet

Vi rekommenderar dig som är kommunpolitiker i Jämtland att besluta om tre åtgärder för att ännu bättre hjälpa barn med autism. Genom att göra det kan kommunen säkerställa att barn med autism inte tvångsvårdas på felaktiga grunder. Besluta om att:

1. Genomföra ett kompetenslyft inom socialtjänsten, för att de tjänstemän som arbetar med beslut om LVU ska få särskild kunskap om barn med autism.

2. Säkerställa autismspecifikt stöd i hemmet för de barn och föräldrar som behöver det.

3. Utbilda alla nämndemän och domare i förvaltningsrätten om barn med autism, samt övrig personal som är involverad i att ta beslutet om att tvångsomhänderta barn inom ramen för LVU.

Det är alltid en tragedi när barn behöver tvångsvårdas. Det är en än större tragedi när den vård som är tänkt att hjälpa barnet i stället bara gör situationen värre.

Ulla Adolfsson, ordförande för Autism- och Aspergerförbundet

Clara Witthoff, distriktsordförande för Autism- och Aspergerförbundet i Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel