Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Så kan Region JH styras bättre

Vi har återigen ett katastrofalt resultat för Region JH, främst för vården. Den politiska ledningen säger att ”beslutade åtgärder har inte verkställts”. Det beror bland annat på att verktyg saknats.

Rådande ordning har nått vägs ände. Femtiofem ledamöter i fullmäktige ska övergripande besluta hur sjukvården ska styras och utvecklas. Detta kokas sedan ned till en regionstyrelse (13 personer) som har till uppgift att verkställa. Allt detta är politiska tillsättningar. En mycket baktung och dyr organisation.

För att verkställa beslut finns en tjänstemannaorganisation med en sjukvårdsdirektör i spetsen. Sjukvårdsdirektören har givetvis ansvaret att genomföra beslutade åtgärder. Fungerar då detta? Nej!

Till skillnad från ett företag så går regionstyrelsen in och styr i själva verksamheten. Det innebär att regionstyrelsen tar bort ansvaret från tjänstemännen att genomföra beslutade åtgärder. Tror någon att det då finns styrka och mod att genomföra tuffa åtgärder från tjänstemännens sida? Nej, man väntar förstås på att politikerna agerar. Har politikerna den kompetensen? Nej.

Vi måste värna om demokratin och välja våra politiker. Det fordras dock inte 55 ledamöter i fullmäktige. De politiska partierna ska ta fram ett ägardirektiv som är styrelsens utgångspunkt. I denna styrelse kan med fördel folk från näringslivet ingå. Styrelsen tillsätter motsvarande en vd för sjukhuset. Den personen har det hundraprocentiga ansvaret för att genomföra åtgärderna utan direkt inblandning från styrelsen. Det skulle skapa en tydlig ordning och skapa stort självförtroende i organisationen.

Vad vinner vi på det? Att politiker jobbar med det de är avsedda för (visioner och ideér). Det blir färre människor i den övergripande styrningen, vi får en professionell styrning av verksamheten som ger självförtroende i organisationen, och det är lättare att utkräva ansvar.

Nu gäller det bara att politikerna har ork och mod att se styrningen med andra ögon. Försök att prova något nytt. Alternativet är annars att hela sjukvården förstatligas.

Martin Rolén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel