Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så kan vi minska smittorisken för våra äldre kunder och rädda jobben

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

Så länge coronautbrottet pågår är det otroligt viktigt att vi alla gör vad vi kan för att begränsa smittspridningen. Nummer 1 är därför att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Men att göra som Folkhälsomyndigheten rekommenderar innebär en uppoffring för oss alla, inte minst eftersom coronaepidemin kan pågå i många månader. Epidemin slår hårt dels mot äldre, eftersom de bör undvika att ha närkontakt med andra människor, dels mot jobben, som snabbt blir färre om ekonomin tvärnitar.

Vi i sällanköpshandeln har ett dubbelt ansvar. Dels måste vi göra vad vi kan för att begränsa smittspridningen, dels kan vi bidra till att rädda jobben genom att hålla ekonomin i gång. Här är därför tre tips till företag i sällanköpshandeln:

1. Erbjud gratis hemleverans för äldre. Det är de äldre som behöver göra den största uppoffringen, och undvika närkontakt med andra. I Jämtland finns nästan 25 000 personer över 70 år och deras behov av ett aktivt liv minskar inte på grund av epidemin.

På Byggmax har vi tagit initiativ till att erbjuda alla över 70 år fri hemleverans. Om sällanköpshandeln erbjuder dem gratis hemleverans av till exempel virke till den nya altanen, jord till trädgården eller nya golfklubbor hjälper vi dem till ett drägligare liv under coronaepidemin.

2. Skapa en trygg butiksmiljö för kunderna. De kunder som inte tillhör någon riskgrupp ska självfallet känna sig trygga i våra butiker. Det är viktigt för att hålla uppe efterfrågan i ekonomin och för att rädda jobben. Därför är det viktigt att vi i handeln har riktlinjer för god handhygien bland våra medarbetare, har tydliga städrutiner och att vi beordrar alla medarbetare som visar minsta förkylningssymptom att stanna hemma.

3. Skapa en trygg arbetsplats för medarbetarna. Våra medarbetare ska veta att vi gör allt som står i vår makt för att de inte ska riskera att smittas av corona på jobbet. Därför gäller riktlinjerna om handhygien, städning och om att stanna hemma vid förkylningssymptom lika mycket för att säkra arbetsmiljön.

Självklart litar vi på att även våra kunder följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller sig hemma om de uppvisar symptom.

Vi har alla ett ansvar i dessa coronatider. Om handeln i Jämtland gör vår del kan vi både skapa ett bättre liv för våra äldre och rädda jobben.

Marcus Essesjö, Sverigechef Byggmax

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel