Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så ska fler få tillgång till yrkesutbildning för vuxna

Den svenska ekonomin går som tåget. Sedan regeringen tillträdde har ungefär 200 000 fler ett jobb att gå till. Vi har den högsta sysselsättningsgraden Eurostat någonsin uppmätt i ett EU-land och den högsta i Sverige sen 1992.

Så ska det vara, alla som kan jobba ska jobba.

Men det går inte lika bra för alla människor. Cirka 350 000 personer är arbetslösa, samtidigt som både näringsliv och offentlig sektor letar med ljus och lykta efter arbetskraft.

Drygt 100 000 jobb är lediga. En stor grupp nyanlända behöver också undervisning i svenska, yrkesutbildning eller kompletterande utbildning, praktik och jobb.

Enligt Arbetsförmedlingens prognosrapport för Jämtland är det ekonomiska läget gott, precis som i resten av landet. Efterfrågan på arbetskraft är stor här. Arbetsgivarna är fortsatt starkt positiva och majoriteten anger att de nyttjar sin arbetskraft för fullt och står inför rekryteringar.

På grund av kompetensbristen är jag i Östersund i dag för att prata om regeringens kunskapslyft, om kompetensförsörjning och matchning. Jag kommer specifikt att diskutera den satsning regeringen gör, tillsammans med kommunerna, för att öka tillgången till yrkesutbildning för vuxna.

Regeringen satsar nu tillsammans med kommunerna för att skapa fler platser inom yrkesutbildning för vuxna. Yrkesvux är yrkesgymnasieprogram/kurser, fast inom vuxenutbildning.

I Jämtland satsar regeringen i år 16,8 miljoner kronor för att förstärka kommunernas yrkesvuxenutbildning. För att få del av satsningen krävs att minst tre kommuner samarbetar och tillsammans finansierar lika många utbildningsplatser som det statliga bidraget finansierar.

Konstruktionen är ny sedan årsskiftet och skapad utifrån en insikt om att förutsättningen för att det ska finnas ett stort utbud av yrkesvuxenutbildningar kräver att det organiseras regionalt.

Satsningarna på regionalt Yrkesvux går också till studerande som läser svenska för invandrare (SFI) och svenska som andra språk inom komvux. Det finns många utlandsfödda som behöver utbildning för att komma i jobb.

Den svenska modellen, som har tjänat det här landet så väl under så många år, bygger på samarbete mellan arbetsmarknadens parter, en stark välfärdsstat och en aktiv arbetsmarknadspolitik.

Vuxenutbildning måste spela en viktig roll i arbetsmarknadspolitiken. Att den fungerar väl och ändamålsenligt är centralt för att åtgärda det stora kompetensförsörjningsbehov som Sverige står inför.

Anna Ekström (S)

gymnasie- och kunskapslyftsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel