Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Så vill vi bryta otillåten andrahandsuthyrning och handel med hyreskontrakt

Med ökad kunskap, skärpta regler och hårdare straff vill branschorganisationen Fastighetsägarna tillsammans med Sabo och Hyresgästföreningen bryta handeln med hyreskontrakt och otillåten andrahandsuthyrning.

Vi har tillsammans och inom ramen för den statliga utredningen ”Åtgärder mot handel med hyreskontrakt” (7 november) arbetat fram flera konkreta förslag för detta. Utredningens förslag är tuffa men helt nödvändiga. Den otillåtna andrahandsuthyrningen är utbredd och handeln med hyreslägenheter är i flera orter systematisk där svartmäklare tjänar stora pengar på sofistikerade upplägg med skenhyresavtal, skenskrivningar på fastigheter och osanna intyg.

Utredningen konstaterar att fenomenet med madrassplatser och ohälsosam trångboddhet har ökat och vi är djupt bekymrade över detta. Vi, liksom andra aktörer och beslutsfattare, behöver göra mer för att möjliggöra fler bostäder som fler har råd med, så att vi får en långsiktigt hållbar bostadsmarknad. Men vi behöver också vidta konkreta åtgärder här och nu.

Det är inte tillräckligt avskräckande att endast riskera att bli av med lägenheten för de som använder den för ren affärsverksamhet istället för som bostad. Därför föreslår vi att straffet för otillåten andrahandsuthyrning för ekonomisk vinning ska vara böter eller fängelse i högst två år.

Vi bedömer att en kriminalisering är nödvändig för att komma åt den allra värsta svartuthyrningen som den organiserade brottsligheten ägnar sig åt. Det ger också polisen möjlighet att på ett effektivt sätt utreda och lagföra brotten.

När det gäller tillåten andrahandsuthyrning föreslår vi att hyran för den som hyr i andrahand inte får överstiga hyran som förstahandshyresgästen betalar. Tillägg kan dock utgå för till exempel bredband och möbler. Vid inneboende får hyra utgå med en proportionerlig del av förstahandshyran.

Straffpåföljden för den som säljer hyreskontrakt bör höjas från böter eller fängelse i högst sex månader till högst två år i de fall brottet är av normalgraden. Straffet för grovt brott bör höjas till fängelse i högst fyra år och lägst sex månader.

Även på köparsidan bör det finnas kännbara sanktioner. Vi föreslår därför att den som köper ett hyreskontrakt ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst två år. Är brottet grovt ska straffet vara högst fyra år och lägst sex månader

Försäljning eller köp av hyreslägenhet ska vara grund till förverkande. En förverkandegrund kan drabba personer som är i en svår situation, men vi är övertygade om att lagen måste skärpas för att vi på sikt ska kunna värna hyresrätten som boendeform. Otillåten andrahandsuthyrning och handel med hyreskontrakt leder till att de som står i kö inte kommer in på bostadsmarknaden.

Vi uppmanar riksdagens ledamöter att rösta igenom de lagändringar som utredningen föreslår. Det skulle stärka tryggheten och begränsa brottsligheten. Genom att öka kunskapen om och begränsa den otillåtna andrahandsuthyrningen och svarthandeln med hyreskontrakt ökar vi möjligheten för människor att få ett förstahandskontrakt.

Conny Åström, platsansvarig Fastighetsägarna Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel