Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Saila Quicklund (M): Arbetsförmedlingens generaldirektör ägnar sig åt skrämselpropaganda

Annons

Arbetsförmedlingens besparingar diskuteras nu intensivt och ett klargörande om vad detta innebär behövs.

Arbetsförmedlingens verksamhet har ökat dramatiskt under de senaste åren. Detta trots en långvarig högkonjunktur, där fler får arbete och behovet av arbetsmarknadspolitik i stället bör minska.

Det är ingen hemlighet att Moderaterna och en majoritet av riksdagen vill se en vassare och mindre statlig myndighet. Men detta bör givetvis göras på ett ansvarsfullt sätt, och i M-KD-budgeten togs ett första steg mot detta.

Jag noterar att Arbetsförmedlingens generaldirektör nu meddelar att en tredjedel av de anställda på Arbetsförmedlingen, 4 500 personer, måste varslas till följd av denna besparing.

Då ska man komma ihåg att den besparing som faktiskt föreslogs, och som inte tidigare inte var aviserad, motsvarar mindre än 5 procent av förvaltningsanslaget och omkring 700 heltidsanställda. Samtidigt har Arbetsförmedlingen en personalomsättning på över 10 procent och omkring 500 konsulter.

Generaldirektören ägnar sig därmed åt ren skrämselpropaganda. Det bör också påpekas att om regeringen inte anser att denna besparing ska genomföras, så kan de ta beslut om att ge Arbetsförmedlingen mer pengar.

Samtidigt kan ingen säga att Arbetsförmedlingen har för lite pengar. Vi föreslår nu förändringar som innebär att v,i när det gäller förvaltningsanslaget, kommer tillbaka till den nivå som gällde i början av mandatperioden under nästa år. Jag tror att få personer upplevde att vi hade en liten Arbetsförmedling 2015–2016.

När det gäller programanslaget så är det fortfarande den näst högsta nivån någonsin. Och dubbelt så stort som under finanskrisen 2009. Moderaternas tanke är inte att färre personer ska få insatser, utan att färre ska få dyra och ineffektiva insatser.

Vår lösning på problemen på arbetsmarknaden är inte att människor ges i dyra och ineffektiva platser som inte leder till arbete. Arbetsförmedlingen är till för att hjälpa människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden att få ett arbete.

Saila Quicklund (M) riksdagsledamot Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel