Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Saila Quicklund (M): Hur kommer Shekarabi (S) att bemöta Jämtlands utmaningar?

Välkommen till Jämtlands län, civilminister Ardalan Shekarabi. Jag hoppas att ditt besök i Jämtlands län under onsdagen kommer att ge många intryck om de möjligheter och utmaningar som vårt län står inför. Just nu ligger flera förslag på regeringen bord som gör mig bekymrad, ett av dessa ligger just på ministerns bord.

Norrland är inte en isolerad ö, det är en betydande del av Sverige och som med bland annat sin skogsnäring och vattenkraft utgör en förutsättning för att hela landet ska leva. Det gör mig bekymrad att regeringen alltmer avser att dra isär landet och i synnerhet de delar av landet, där avstånden är långa och behoven av exempelvis effektiva och tillgängliga transporter är avgörande.

Att regeringen och dess statsråd är ute i landets olika delar är välkommet. När regeringen har drivit igenom politik, samt också hanterar förslag som har avgörande betydelse för vårt län, är det läge att ministern också bemöter dessa när han besöker länet. Låt mig bjuda på några:

Det är oroande att regeringen nu kraftigt underinvesterar i våra vägar, med risker för både trafiksäkerhet och tillgänglighet. Trafikverket betonar att vi riskerar att bygga upp en underhållsskuld på vägsidan.

För Jämtlands län skulle det innebära 84 miljoner kronor mer i ökade resurser till vägunderhåll och snöröjning.

Moderaternas plan för infrastrukturen i Sverige innebär en halv miljard kronor mer per år fram till 2029, än vad regeringen satsar på våra vägar. För Jämtlands län skulle det innebära 84 miljoner kronor mer i ökade resurser till vägunderhåll och snöröjning. Hur avser regeringen att bemöta hotet om en växande underhållsskuld på våra vägar?

Regeringen vill även införa en kilometerskatt. Det är oklart vilken nivå som den handlar på, men klart är en skatt på avstånd, som riskerar att slå hårt mot hela Sverige, men även Jämtlands län och alla regioner som har långa avstånd.

Förra veckan hävdade Socialdemokraternas riksdagsledamot från länet, Anna-Caren Sätherberg, att Norrlands inland skulle undantas från kilometerskatt. Men det finns ännu inga garantier att de, inklusive Jämtlands län är undantagna.

Kan han lova att Jämtlands län inte drabbas av förslaget om ny kilometerskatt?

Läser man regeringens promemoria, ser man tydligt att betydande vägavsnitt i länet kan bli utsatta för en kilometerskatt, däribland E 45 till Hackås som ministern ska besöka. Kan han lova att Jämtlands län inte drabbas av förslaget om ny kilometerskatt?

En nationell flygskatt som nyligen presenterades är ytterligare ett slag mot Jämtlands län och även hela Norrland. Förslaget är förstås lätt att sälja in, men faktum är att den föreslagna flygskatten inte minskar utsläppen inom EU, något som bland annat Konjunkturinstitutet har påpekat i sin kritik mot regeringens miljösatsningar.

Häromveckan lade regeringen fram sitt förslag om begränsningar av fristående aktörer inom skolan. Hur kommer ministern att möta oron från de 1 317 elever som går i någon av de nio friskolor som finns i Jämtlands län? Vi ska ha en mångfald av skolor och det fria skolvalet har kommit för att stanna.

Vi vill utveckla det fria skolvalet och vi vill införa en nolltolerans mot dåliga skolor.

Moderaterna står upp för rätten att själv få välja skola, men det är lika självklart att alla skolor ska vara bra skolor och att ingen ska få göra vinst på dåliga skolresultat. Vi vill utveckla det fria skolvalet och vi vill införa en nolltolerans mot dåliga skolor. Är regeringen beredd att dra tillbaka sitt förslag och likt den friskoleuppgörelse som slöts förra mandatperioden, diskutera våra förslag kring ordning och reda i skolan?

Dessa är några av de utmaningar som länet står inför. När Ardalan Shekarabi besöker Jämtlands län och Hackås är dessa förhoppningsvis några frågor som han kanske kan besvara. Till dess vill jag hälsa honom välkommen till Jämtlands län!

Saila Quicklund (M) riksdagsledamot Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel