Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Satsa på Fontänhus – en unik självhjälpsmetod vid psykisk ohälsa

Ju mer vi får lära oss om Klubbhusmetoden, andras Fontänhus och personliga berättelser från medlemmar om vilken livsavgörande betydelse Fontänhus har varit och är för dem - desto mer övertygade blir vi över att det måste finnas Fontänhusverksamhet även runtom i vårt län.

Vi är därför också mycket förundrade över att offentlig sektor i Jämtland Härjedalen nu sliter sitt hår och vänder ut och in på sig för att hitta framkomliga vägar för att lösa ekvationen med knappa ekonomiska resurser och hög förekomst av psykisk ohälsa.

De vill skapa unikt hus i Östersund för att lotsa drabbade av psykisk ohälsa till ett friskt arbetsliv (10 oktober)

Exempelvis skulle ett Fontänhus i Östersunds upptagningsområde kunna ha kapacitet för 50 medlemmar dagligen som endast kräver tre handledare.

Metoden finns där mitt framför näsan på dem - som både en högt prioriterad nationell riktlinje av Socialstyrelsen och en nationell satsning på arbete för främjande av fler Fontänhus genom Folkhälsomyndigheten.

Fontänhuset i Falun ger tid att läka – stort intresse för nystartade föreningen: ”Här behöver jag inte låtsas att jag mår bra” (3 december)

Det är inte ”bara” kostnadseffektivt utan Fontänhus räddar även både liv och stödjer människor ut i, eller tillbaka till jobb. Fontänhus bygger på en så kallad empower-modell. Oavsett energi och hälsa så har alla en arbetsuppgift.

Så fort medlemmen kommer innanför dörren förväntas hen att kunna bidra; Vad vill och kan du göra, vad skulle du vilja hålla på med?

Relationer är det centrala. Det pratas inte om diagnoser, utan man lär känna varandra. Det är ett viktigt förebyggande arbete för unga vuxna, som är inne i en livsfas då psykisk sjukdom oftast bryter ut.

En ”vägen ut-grupp” är strukturen i klubbhusmetoden för att stötta medlemmar att återgå till studier eller arbete. Det finns en integrerad förberedande utbildning i Fontänhuset, ibland har man även nära samarbete med en Folkhögskola.

Vissa Fontänhus har också enskilda inriktningar, till exempel körkortsstudier.

Vår högsta julklappsönskning är att få nyårslöften ifrån länets kommun- och regionpolitiker om att ge möjlighet till att öppna upp för den unika självhjälpsmetoden som Fontänhus innebär. Ni behöver inte gå över ån efter vatten!

Med hälsningar om en God Jul, ett Gott Nytt År och klok eftertänksamhet.

Lena Larsson, ordförande Intresseföreningen Fontänhus Jämtland Härjedalen

Madeleine Näs, vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel