Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Savran (C): Med rätt politik kan vi utvecklas till en region i världsklass

ÖFK har just avslutat sitt Europaäventyr och vunnit mot Arsenal i London. Bedriften är imponerande. I media uttrycks olika varianter av förvåning över att en sån prestation kan utföras av okända människor från en liten ort i norr.

Men är det inte just så våra landsbygder ofta betraktas? Ställen att tillfälligt besöka för att få vila, upplevelser och inspiration. Men också ställen att lämna för det ”riktiga” livet i en tätort. Ju större stad desto bättre.

Bor du i Järpen är det Östersund som gäller. Bor du i Östersund hägrar Stockholm. I Stockholm betraktas Östersund som landsbygd och du blickar istället längtande mot London eller mot New York.

Så hur är det egentligen med Jämtland och Sverige utanför de stora städerna? Är vi landet utanför? Är vi rentav landet bakom flötet?

Är vi tillfreds med det faktum att vi betalar tusentals kronor mer i skatt men får sämre samhällsservice än om vi hade bott i en storstad?

Frågan är om vi är nöjda med att de naturtillgångar som skördas i vår region fraktas härifrån utan att en rimlig del av värdet får stanna kvar här? Att det fördelas så lite pengar till våra vägar att företag och människor som bor här börjar få svårt att klara av vardagen?

Är vi tillfreds med det faktum att vi betalar tusentals kronor mer i skatt men får sämre samhällsservice än om vi hade bott i en storstad? Är vi nöjda med att tillhöra en region med de längsta vårdköerna och en sjukvårdsekonomi i fritt fall?

Har du någon gång studerat en hjortronblomma som precis har knutit sig? Intetsägande, halvtorr, nästan lite tråkig. Men med sol, sommarljusa nätter, lagom med regn och rätt temperatur kan myrarna fås att brinna av tusentals mogna bär.

ÖFK kan liknas vid ett hjortron. Ett stort, fett hjortron. Ni vet ett sådant bär som har fått växa under goda förhållanden, skyddat vid en myrkant. Trots magra resurser, men med rätt förutsättningar, skapades ett fotbollslag av yppersta klass.

Det är faktiskt likadant med oss som bor i Jämtland och Härjedalen. Med rätt förutsättningar kan vi utvecklas till en region i världsklass. Det handlar om politisk vilja och om politiskt ledarskap.

Kommer vi att kryssa de politiker som vågar strida för vår kommun och vårt län?

Vi som röstar i höstens val har framtiden i våra egna händer, framtiden för oss som vill leva ett gott liv utanför de stora städerna. Jag menar att det är vår rätt att kräva likvärdiga förutsättningar som övriga landet. Jämtlands län består av 130 000 hjortronblommor som har knutit sig. Nu väntar vi på värmen, på solen som får oss att bli en matta av gyllene, söta bär.

Därför är det viktigt att verkligen tänka över vilka namn vi kryssar i höstens val. Kommer vi att välja de gamla vanliga politikerna, de som gör som de alltid har gjort? Kommer vi att kryssa de politiker som vågar strida för vår kommun och vårt län? De som är modiga, har de vassa idéerna? De som har framtidstro och vågar tänka nytt?

Stora bragder, stora tankar och stora framsteg har inte sällan sitt ursprung i små sammanhang. Genom att kryssa rätt kandidater i höstens val kan vi bidra till att få våra symboliska hjortronmyrar att brinna i guldskimmer. ÖFK har redan visat att det är möjligt.

Can Savran (C) Duved, riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel