Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: SD: Att ÖB sparkar general Brännström är ett misslyckande för regeringen

När överbefälhavare Micael Bydén väljer att sparka generalmajor Anders Brännström från sin post som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning, är det ytterst ett misslyckade för regeringens försvarspolitik.

Anders Brännströms påpekande att brister inom förbanden påverkar deras förmåga att lösa sina krigsuppgifter är inga nyheter vare sig för förbandschefer i den svenska krigsorganisationen eller för all del inte heller för länder i närheten av Sverige.

Å ena sidan är det lätt att förstå att ÖB inte kan acceptera att underställda chefer ifrågasätter våra militära förbands förmåga att klara ett krig.. Det sänder ut fel signaler i en tid av ökad oro.

Å andra sidan är Brännströms sätt att agera förståeligt mot bakgrunden av regeringens ovilja att höja försvarsanslaget. Försvarsmaktens ledning är helt enkelt stressade av högt satta mål kombinerat med bristande resurser.

Att skjuta budbäraren är oklokt. Brännström lyfter nämligen i artikeln i Svenska Dagbladet, tillsammans med två kollegor från krigsvetenskapsakademien, fram avgörande problem. I det här läget måste någon göra det.

Artikeln är mycket riktigt främst ett missnöje riktat mot regeringen. Brännström stödjer försvarsberedningens skärpning av säkerhetsanalysen från ”Ett enskilt militärt angrepp direkt mot Sverige är osannolikt..” till ”Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas”.

Vänsterpartiet och krafter inom UD kämpar emot denna skärpta säkerhetsanalys. Om förslaget till skärpning kommer med i nästa försvarsbeslut vet vi inte än. Statsminister Stefan Löfvén försökte på Folk och Försvarskonferens i Sälen att släta över motsättningen i regeringen mellan de socialdemokrater som vill se skärpningen och de som inte vill se den.

Detta försök att släta över motsättningen skapar tyvärr oklarhet om Sveriges säkerhetspolitik likväl som om behovet av upprustning. Nu när vi ska sätta upp totalförsvaret är tydlighet från regeringen viktig. Det är en öppen fråga huruvida regeringen har tvingat ÖB att omflytta Brännström.

Samtidigt leder avsättningen fram till en mycket besvärlig situation för den enskilde medborgaren. Hur ska man som vanlig försvarsvän kunna tro på något som sägs från Försvarsmakten om det enbart är positiva budskap som får framföras? Risken är att vanliga medborgare vilseleds och tror att tillståndet för det svenska försvaret är bättre än vad det är.

Det väsentliga i den här situationen är att regeringen har misslyckats med att implementera det senaste försvarsbeslutet. Finansieringen har varit för låg och är fortfarande för låg. Rekryteringen till förbanden har varit otillräcklig och det råder en akut brist på yrkesofficerare. Detta har samtidigt lett till en situation med materielbrister och för lite övningstid.

Generalmajor Brännströms försök att påpeka dessa brister på ett för allmänheten begripligt sätt är trots allt hedervärt.

För Sverigedemokraternas del har vi i flera år slagits för att försvarsanslagen måste ökas. Det står vi fast vid.

Mikael Jansson (SD) försvarspolitisk talesperson

Roger Richtoff (SD) försvarsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel