Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: SD: Det finns inga miljöskäl för hög elskatt eller grön skatteväxling

Annons

I Aftonbladet skriver (el)skattesakkunnige Kristian Ekström 25 mars:

”Elskatten har i Sverige fyrdubblats, höjts 400 procent, senaste 20 åren och i dag består hälften av elräkningen av ren skatt. Skatten på el är nu nästan lika hög som den förhatliga bensin och dieselskatten. Sedan elmarknaden avreglerades 1996 har elskatten höjts från 9,1 öre per kWh till 34,70 öre. Dessutom tar staten ut moms på energiskatten vilket ger en total skatt på 43,38 öre per kWh.”

Inspirerade av regeringspartiernas skatteiver har elbolagen följt efter med avsevärda höjningar. Så höga att regeringen börjar dra andan åt sig och vill att de skamlösa höjningarna ska sänkas med 20 procent.

Elbolagen har i protest överklagat och nu ligger ärendet i EU:s famn. Någon sänkning av elnätsavgifterna blir det nog inte 2020–21. Sveriges elproduktion är i stort koldioxidfri, så den höga elskatten finns det inga miljöskäl för, inte heller MP:s gröna skatteväxling.

En av Europas största glesbygder är Norrlands inland. Dessutom med några av Europas hårdast beskattade drivmedelspriser. Nyligen har också nybilskatten höjts nästan chockartat för bilar som inlandets alltmer utglesade befolkning behöver för att kunna dra tunga släpvagnar, husvagnar med mera.

Är någon förvånad över att politikerna påskyndar den snabba avfolkningen av Norrlands landsbygd? Därtill kommer misskötta vägar, försämrad snöröjning, sämre gatubelysning med mera.

Hos vissa partier är det en dogm att Sverige ska bli det första välfärdsland som lyckas bli fossilfritt senast 2030. Trots att Sverige redan nu gjort mycket mer än andra länder. Vi ska bli ett mönsterland för att slippa klimatkollaps, trots att vi bara släpper ut 2-3 promille av jordens växthusgaser.

Vi ska undervisa världens länder. Som vi gjorde med Europa med flyktingpolitiken – fram till november 2015 välkomnande vi alla flyktingar som kom till oss, helt fritt. Europa skulle uppfostras av oss. Nu står vi där med baksmällan: gränskontroll, id-koll, tillfälliga uppehållstillstånd, svåra integrationsproblem och så vidare.

Fortsätter miljöskattesmockan att vältras över på det stora flertalet som inte är höginkomsttagare och förmögna, finns snart de gula reflexvästarna i vår mans hand. Tänk på Frankrike.

Jan Englund (SD) Krokom, kommunfullmäktigeledamot, ersättare kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons