Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD har fel om Wargentin

SD:s företrädare i Krokom hävdar att språkintroduktionsprogrammet är ett sorgebarn, att programmet ska sitta i ”orubbat bo” och vara skälet till att elever på nationella program föreslås flytta inom Wargentin. SD:s företrädare har fel.

Debatt: SD: Låt Wargeneleverna få arbetsro (16 mars)

Jämtlands Gymnasium Wargentin växer så det knakar. Sedan gymnasiebyn invigdes för två år sedan har elevantalet vuxit med motsvarande ett större högstadium, ungefär 450 elever. På dagtid är skolan länets största arbetsplats med cirka 2 600 personer.

Den största elevökningen är på nationella program, inte på språkintroduktion. Wargentin är helt enkelt en skola där många vill studera. Eleverna vet att man får en bra utbildning i en miljö som är präglad av mångfald. Det lockar.

Jämtlands Gymnasieförbund har hyrt alla lediga lokaler i närområdet för att få plats. Det räcker inte. Vi måste också använda skolans 30 000 kvadratmeter mer effektivt än i dag. Att stora klasser har stora klassrum, att små klasser har små klassrum, att personalen har arbetsrum.

Det handlar i första hand om en god arbetsmiljö, men också om att hushålla med skattemedlen.

Flyttförslaget inom Wargentin omfattar några program, ett är språkintroduktion som samlas på campusområdet i stället för som nu vara utspritt i flera byggnader. Språkintroduktion är således ingen ”helig ko”.

Språkintroduktion har funnits i vår gymnasieskola under decennier. Det är en stabil och väl fungerande verksamhet som till nästa läsår bland annat ska utvecklas mot att fler elever får möjlighet att läsa yrkeskurser.

Mikael Cederberg

förbundschef Jämtlands Gymnasieförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel