Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD: Låt Wargeneleverna få arbetsro

Staten har med Campus Mittuniversitetet på gamla A4-området på ett glimrande sätt visat hur kasernområdet kunde omvandlas till ett sammanhållet utbildningssamhälle i den högre skolan.

För några år sedan var det länets tur att visa musklerna. I höstas invigdes den sammanhållna gymnasiebyn Jämtlands gymnasium Jgy. I stor skala renoverades, ombyggdes och tillbyggdes för att alla elever skulle rymmas, trivas och få ändamålsenliga lokaler med sina lärare.

När Jgy:s överhuvud Mikael Cederberg i slutet av februari i Trångsviken delgav sin sedvanliga årsrapport om det senaste året för en av sina medlemskommuner, Krokom, hade vi som fullmäktigeledamöter förväntat oss ett föredrag med klackarna i taket med tanke på de gynnsamma förutsättningarna.

Men i stället blev det en redogörelse med mungiporna nedåt: Avhoppen av elever har ökat något, likaså har också examinationsgraden på de olika programmen minskat.

Sorgebarnet i Jgy:s digra kursutbud är också det till elevantalet största om nästan 400 studerande: Språkintroduktion (svenska för asylsökande ensamkommande ungdomar).

Där uppvisas genomgående vikande resultat sedan 2015. Vad värre är verkar detta inte enbart vara av tillfällig natur. De pedagogiska uppläggen i undervisningen tycks fungera mindre bra. Oväntat hög frånvaro på många håll vilket säkert även speglar motivationsproblem hos vissa elever.

Cederberg antydde att problemen kanske kunde åtgärdas genom individanpassat kursinnehåll, ändrade pedagogiska metoder och kanske ekonomiska sanktioner vid fortsatt skolk för att få rättning i ledet och förbättrade studieresultat framöver.

Dessa åtgärdsförslag stödjer självklart SD i Krokom.

Vad vi däremot inte står bakom är den flyttkarusell som redan uppstått i de nyinflyttade lokalerna. Om detta, och vad det för med sig, går debattens vågor höga i ortstidningarna. Det handlar om hundratalet elever som ska flytta till Campus.

Olika fraktioner intar nu sina positioner: "Vi kommer i kläm om vi måste maka på oss".

Eleverna på Wargentinsskolan inte lockade av flytt: Ledningen lyssnar inte på oss (21 februari)

DEBATT: Ett svek att vi måste flytta från våra lokaler på Wargen (23 februari)

SD i Krokom tycker inte oväntat att nationella gymnasieprogram som är permanenta över lång tid, och som redan fungerar i sina ändamålsenliga lokaler, ska få arbetsro med sina lärare och störas så lite som möjligt.

Det för tillfället, och något år framöver, största programmet, Språkintroduktion, ska inte få sitta i orubbat bo och betraktas som en "helig ko" som inte får vidröras.

Jan Englund (SD)

Ronny Karlsson (SD)

Clas Sundberg (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel