Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD: Regeringens försök att kompensera för coronakrisen räcker inte

 
Corona: Näringsliv
Visa alla artiklar

Sverigedemokraterna har gjort mycket för Sveriges kommuner och regioner, men mer kan göras – mer måste göras. I coronapandemins skugga är detta viktigare än någonsin.

Regionerna är helt centrala för upprätthållandet av en hög beredskap, tyvärr har staten omöjliggjort det arbetet genom dåliga ekonomiska förutsättningar.

I sviterna av migrationskrisen – som i mångt och mycket fortfarande pågår på grund av regeringen och januaripartierna – är det ekonomiska läget i både kommuner och regioner extremt pressat. Coronapandemin är ännu en ekonomisk börda som läggs i vågskålen.

Regeringens försök att kompensera för krisen kommer inte att räcka till. I bästa fall täcker statsbidragen nätt och jämnt den förlust av skatteintäkter som coronakrisen inneburit enligt SKR och KI . Med andra ord är regeringens bidrag ett politiskt nollsummespel, inget annat än en fasad av handlingskraft.

Utöver våra påtryckningar på regeringen som resulterade i en ytterligare förstärkning av kommunernas ekonomi så föreslår vi att regionerna, som även de är gravt underfinansierade, ska få behålla värdet av sin egen industri och elproduktion.

Industrienheter och elproduktionsenheter betalar fastighetsskatt direkt till staten. Delar av de skattepengar som detta genererar är något som regeringen spenderar på politik som inte allt för sällan prioriterar symbolåtgärder framför verkliga problem.

Vi vill i stället att dessa skattepengar direkt återförs till regionerna så att de ges större möjligheter att exempelvis förstärka sjukvården och bygga ut och underhålla infrastruktur. Effekten av en skatteregionalisering blir att alla Sveriges regioner gynnas ekonomiskt – särskilt regionerna i norra Sverige som regeringen tyvärr allt som oftast glömmer bort.

Storstadsfixering är ett återkommande problem i regeringspolitiken. I synnerhet Miljöpartiet som helt tycks sakna en empatisk förmåga att sätta sig in i livet på glesbygden. Genom olika skattechocker och höjningar av bensinpriset har man bland annat gjort bilismen till en mycket dyr historia.

Med vår skatteregionalisering är Jämtland den absolut största vinnaren. Tack vare sina många industrier och kraftverk blir skatteintäkterna per capita cirka 1 350 kronor. Detta i relation till region Stockholm som genom skatteregionaliseringen återfår cirka 190 kronor per capita. Det innebär att Jämtland skulle få en resursförstärkning på totalt omring 176 miljoner kronor för 2020.

Viktigt att komma ihåg är att detta skulle innebära en systemförändring som skulle säkra stora summor skatteintäkter för regionerna långt fram i tiden. Det blir alltså en säker, ihållande och förutsägbar tillgång för regionerna att nyttja så som de finner bäst.

I förlängningen bidrar detta dessutom till ökade incitament för regionerna att locka till sig och bibehålla investeringar. En större andel av företagens värde kommer alltså stanna på hemmaplan i stället för att landa i knäet på Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Stockholm.

Jimmie Åkesson (SD) partiledare

Oscar Sjöstedt (SD) ekonomisk-politisk talesperson

Anette Rangdag (SD) distriktsordförande Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel