Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD svarar M: Vi har länge drivit på för ett starkt försvar

Nu som tidigare står vi trygga i vårt ställningstagande om försvarsberedningens rapport. Vi kommer att fullfölja denna hela vägen och därmed tillmötesgå försvarets behov.

Det är närmast humoristiskt att ett parti som för bara några år sedan kallade försvaret för ett särintresse nu klandrar oss för att inte göra tillräckligt. Vi har länge drivit på för ett stärkt försvar - ett engagemang som vi varit helt ensamma om, fram tills nu.

M: Sverige behöver en bred uppslutning kring ett starkare nationellt försvar (5 november)

Det är mycket glädjande att ni tycks ha övergivit den hållning som ni hade under er tid vid makten. Sverige behöver ett starkt försvar, om detta är vi eniga. Men att anslå mer än försvarsberedningens förslag är bara ett spel för gallerierna.

Det är alldeles uppenbart att Moderaterna försöker hitta tillbaka hem; hem till den tid då partiet faktiskt brydde sig om det svenska försvaret. Er vändning i frågan är naturligtvis något vi välkomnar.

Försvarets finansiering måste vara stadig och ihållande, så att vissa partier inte får för sig att nedmontera det som skyddar oss medborgare från yttre hot. Därför vill vi att detta ska säkras i grundlagen så att finansieringen aldrig understiger två procent av BNP.

Att Sverige skulle tjäna på att ansluta sig till Nato visar bara på en bristande analysförmåga. Östersjön skulle över en dag förvandlas till en konfliktzon; en scen där de traditionella världsmakterna kan stoltsera med sina militära resurser. Mitt i allt detta ligger Sverige, och inte minst Finland, som ett gruskorn mellan två stenblock.

Det säger sig självt att detta är en direkt oansvarig säkerhetspolitik. I stället bör vi eftersträva ett försvarsförbund med Finland så att vi kan förbli alliansfria i förhållande till världens stormakter.

Det som ni undanhåller läsaren och som också ligger till grund för våra prioriteringar i vår budget är den ekonomiska situationen i landets kommuner. Närmare en tredjedel av alla kommuner i Sverige riskerar att gå med underskott redan i år.

För att motverka den stundande välfärdskollapsen och för att dämpa behovet av framtida höjningar av kommunalskatten så krävs omfattande satsningar - satsningar som långt överskrider moderaternas. Faktum är att vi mer än dubblar moderaternas generella statsbidrag.

Det ekonomiska läget i landets kommuner är inget annat än en krissituation. Det är vårt ansvar som politiker att försöka städa upp efter regeringens oförmåga att se allvaret i situationen.

Det betyder dock inte att vi bortprioriterar försvaret, tvärtom. Vi kommer att stå upp för försvarsberedningens rapport samtidigt som vi satsar på Sveriges kommuner.

Roger Richtoff (SD) försvarspolitisk talesperson

Oscar Sjöstedt (SD) ekonomisk-politisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel