Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD sviker pensionärerna

Jimmie Åkesson talar om sin nyfunna vurm för pensionärer. Men för oss som arbetar för att stärka svenskarnas pensioner är Sverigedemokraternas tomma retorik provocerande.

För det är ett faktum att SD, inte bara en utan två gånger, röstat nej till sänkt skatt för pensionärer – trots att det var ett av deras löften till sina väljare innan valet.

Dessutom var SD:s röst vid flera tillfällen mellan 2006 och 2014 direkt avgörande för att förstärka den orättvisa ordningen med en hårdare beskattning för pensionärer än för löntagare.

Vi vet vi att många pensionärer har det tufft. Därför har vi gjort historiskt stora satsningar på landets äldre.

Regeringen har höjt bostadstillägget för de pensionärer som är mest utsatta och i år höjer vi tandvårdsbidraget för personer som är mellan 65 och 74 år. Vid årsskiftet sänktes skatten för över en miljon pensionärer – för dem med de lägsta pensionerna avskaffades den orättvisa pensionärsskatten helt.

Tillsammans med höjningen av inkomstpensionen har regeringens politik gjort att över 99 procent av Sveriges pensionärer fått i genomsnitt över 500 kronor mer i plånboken varje månad. Dessutom har vi gjort stora satsningar på att stärka äldreomsorgen.

Regeringens insatser har gjort skillnad i äldres vardag, och vi vill fortsätta arbetet för att alla ska kunna känna trygghet när de går i pension.

Men dessa satsningar har Jimmie Åkesson konsekvent röstat nej till. I stället fick många pensionärer tydligt känna av Sverigedemokraternas politik när de fällde regeringens budget hösten 2014 och på så sätt försenade miljardsatsningar på Sveriges äldre med ett helt år.

För oss är det därför svårt att se SD:s löfte om att förbättra för Sveriges pensionärer som annat än tomma ord. Det behöver inte pensionärerna mer av – de behöver konkret politik och det kommer vi fortsätta att leverera.

Annika Strandhäll (S)

socialförsäkringsminister

Kalle Olsson (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel