Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD: Varför vill Socialdemokraterna införa marknadshyror?

Den 24 april presenterade partierna i Januariavtalet nästa punkt i programmet ”fri hyressättning i nyproduktion”, mer känt som marknadshyror.

Det är på många sätt ett häpnadsväckande förslag från en Socialdemokratisk regering. Så sent som 2018 kallade Magdalena Andersson marknadshyror för en ”radikal förändring” som ”inte heller skulle leda till ökat bostadsbyggande” och att det ”skulle bli otryggare för vanliga hushåll”.

Fri hyressättning är ett av Centerpartiets och Liberalernas förslag som regeringen nu tänker genomföra. När Socialdemokraternas gruppledare i civilutskottet, Johan Löfstrand, så sent som i januari försäkrade att ”S inte vill ha fri hyressättning”, kan Socialdemokraternas hantering av bostadspolitiken och partiets moraliska kompass ifrågasättas.

Förslaget, om det genomförs, kommer med all sannolikhet att leda till ett större utbud för de som kan betala, på bekostnad av de som har det sämre ekonomiskt ställt.

Hyresrätten har i dag en viktig funktion, inte bara för dem som saknar medel att köpa sin bostad, utan även för flexibiliteten på arbetsmarknaden. Hyresrätten är en viktig del för möjligheten att ta ett jobb, studera och för företag när de rekryterar.

Fokus behöver ligga på att minska byggkostnader genom ökad konkurrens på bygg och byggmaterielmarknaden. Färre kommunala särkrav, regionalt stöd till kommunerna för bostadsplanering och gemensamma byggregler i Norden.

Fler möjligheter behöver införas för att möjliggöra för unga att komma in på bostadsmarknaden. Sverigedemokraterna har redan föreslagit både startlån för förstagångsköpare och avdragsgillt bostadssparande.

Decennier av ogenomtänkt migrationspolitik har medfört bostadsbrist och segregation. Dessa problem skulle till och med riskera att förvärras genom införandet av marknadshyror. I stället för att sprida lögner om Sverigedemokraternas bostadspolitik, vilken inte innefattar införandet av marknadshyror, borde Socialdemokraterna ägna sig åt att lösa de problem de själva till stor del är ansvariga för.

Socialdemokraterna säljer i stället ut sina väljare i kristider och hoppas att det slinker under radarn. En slug politisk manöver eller ett cyniskt spel? Den bedömningen överlåter vi till väljarna 2022.

Roger Hedlund (SD) bostadspolitisk talesperson

Stefan Sundberg (SD) gruppledare Östersunds kommunfullmäktige

Ginger Olofsson (SD) vice gruppledare

Anette Rangdag (SD) distriktsordförande Jämtland Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel