Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Siwertsson (M): Naivt att tro att privata alternativ är enda lösningen på regionens underskott

Centerns ledamot i Region Jämtland Härjedalen, Elin Lemon, är upprörd över regionens ekonomiska underskott. Elin Lemon sitter i regionstyrelsen precis som vi övriga och jag kan konstatera att det Centern bidragit med hittills i styrelsen, inte på något vis imponerar. Jo, man har en enda lösning på de ekonomiska problemen och det är privatiseringar.

Oppositionsrådets lösning på regionens ekonomikris – öppna upp för mer privat sjukvård (17 januari)

I och för sig har inte heller jag något emot privata inslag i vården, men att tro att marknaden själv ska lösa regionens strukturella problem är väl naivt och direkt ansvarslöst. Är man fattig på idéer om vilka åtgärder som kan behövas för att få ordning på regionens ekonomi, kan man ju alltid klämma i med mera privatiseringar.

Mycket mera än privata inslag behövs för att få ordning på regionens hälso- och sjukvård! Att sanera en ekonomi som haltat under många år tar tid och då krävs många olika åtgärder. 

Något som också måste tas med i beräkningarna är länets svaga befolkningsutveckling, med en alltför svag skattekraft, och att i nuläget höja landstingsskatten är inte möjligt. Först måste ekonomin saneras, vilket pågår och tar tid. 

Hittills har vi lyckats sänka kostnaderna med cirka 150 miljoner under två år, men det mesta har tyvärr ätits upp av ökade stafettkostnader, ökade läkemedelskostnader och ökad patienttillströmning till sjukhuset. Går vi för snabbt fram med åtgärder, riskerar vi i första hand att läkare och sjuksköterskor säger upp sig, vilket kan bidra till ännu högre kostnader för stafetter, alltså inhyrd personal.

Därför krävs ett målmedvetet och långsiktigt politiskt ansvarsfullt arbete när vi arbetar för en ekonomi i balans.

Många av problemen i vår region känns även igen i andra regioner. Problemen är nämligen i mångt och mycket nationella, och för oss Jämtlandsmoderater känns det därför helt naturligt att förstatliga specialistsjukvården, alltså byta ut 21 huvudmän mot 1 - staten.

För några veckor sedan hade jag äran att inviga den privata hälsocentralen Ripan här i Östersund. Ett välkommet tillskott till regionens samlade utbud av primärvård. Utifrån detta är det även löjeväckande när Lemon påstår i nyhetsinslaget att vi i den politiska majoriteten S och M förhindrar privata inslag i vården.

Lagen om etableringsfrihet och vårdval finns på plats, och de som vill starta en hälsocentral kan göra det och ska känna sig välkomna, om man kan svara upp mot de kvalitetskrav som regionen ställer. HC Ripan har gjort det med råge, precis som övriga privata och alternativa utförare i regionen gjort!

 Christer Siwertsson (M), regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel