Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Självklart att skatta där man bor – inte där man arbetar

Annons

När man läser ÖP:s artikel om regioncheferna kan det vara lätt att uppröras och ryckas med.

Regiontopparna tjänar tillsammans över 300 000 kronor i månaden – skattar inte i länet (5 februari)

Innan man ondgör sig allt för mycket över de pendlande regiondirektörerna vill jag dock uppmana till eftertanke. Det finns ju, som bekant, två sidor av myntet.

Saken har diskuterats i både insändare och artiklar ett flertal gånger genom åren, dock med lite slagsida enligt min mening. Jag anser att artikeln till viss del saknar objektivitet och balans. Jag menar att man bör se saken i ett större perspektiv.

Själv har jag pendlat till mitt arbete på Arlanda flygplats sedan 1994 med övernattningsbostad i Sigtuna kommun. Året därpå föddes mitt äldsta av tre barn. Två är vuxna medan en fortfarande går i grundskolan.

Såväl förskola, grundskola samt gymnasium har hittills genomförts i Östersunds kommun. Sjuk- och tandvård i regionens regi. Även jag själv har nyttjat regionens sjukvård genom åren. För mig är det därför fullständigt självklart att vara folkbokförd och betala skatt i Östersund, en synpunkt som dessutom delas av Skatteverket.

Varför skulle jag betala skatt i Sigtuna kommun, där jag på min höjd sliter lite asfalt och sågspån på ortens gång- och cykelvägar samt motionsspår, samtidigt som jag och min familj åtnjuter de riktigt kostsamma delarna av vår samhällsservice i Östersund? Man betalar väl ändå sina varor i samma butik som man har tagit dem och inte i grannaffären?

Det är många länsbor som av olika anledningar har valt denna livsstil. Det måste väl ändå vara samma regler för alla? Den upprörda sjuksköterskan konstaterar ju att de berörda inte har någonting här förutom ett jobb. Om alla i första hand ska skatta där de jobbar och inte där de bor och har sin familj, är jag klart tveksam till om att det gynnar länet.

Rekryteringar ska i första hand bygga på kompetens. Vi har fri rörlighet och arbetsmarknad i EU och var folk väljer att bo är en privat angelägenhet.

Mer intressant är frågan om hur nettot faller ut – är länet vinnare eller förlorare? Kanske något för ÖP att ta reda på. Hur vi kan attrahera människor att frivilligt bosätta sig i här? Morot är som oftast bättre än piska.

Anders Karlberg, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel