Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sjuksköterskorna flyr från sjukhuset – vad gör våra regionpolitiker?

Vi läkare inom område kirurgi undrar om de styrande allianspolitikerna inom Region Jämtland Härjedalen är medvetna om vad som är på väg att hända på Östersunds sjukhus?

Förvåningen och besvikelsen över de försämringar i arbetsvillkor för sjuksköterskorna som nu genomförs, är mycket stor på sjukhuset. Mot en bakgrund av fleråriga svårigheter att rekrytera sjuksköterskor i hela landet samt en pågående coronapandemi, undrar vi hur regionens högsta ledning har resonerat?

En stor förtroendeklyfta har uppstått mellan de anställda och regiondirektören Hans Svensson och hälso- och sjukvårdsdirektören Maria Söderkvist. Vi upplever att regionens högsta tjänstemän har bestämt sig för att genomdriva sina förslag utifrån de direktiv de har fått från regionens politiska ledning – oavsett konsekvenser.

Sjuksköterskorna på sjukhuset flyr och konsekvenserna i vården blir allt tydligare för varje vecka som går. Sommaren brukar vara en rörig och jobbig på period på kirurgens vårdavdelningar, men sommaren 2020 är ett nytt lågvattenmärke när det gäller förutsättningar för att god och patientsäker vård.

Många av våra mest erfarna och skickligaste kolleger bland sjuksköterskorna har slutat. Deras alltför få ersättare sliter med en orimlig arbetsbörda, enligt nya ”bemanningsnormer”. Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk och det hjälper inte hur många kirurger vi än är om vi inte har några sjuksköterskor att arbeta tillsammans med!

Även flykten av personal från akutmottagningen, IVA och operation är mycket oroande. Vi undrar vilken vård vi egentligen kommer att kunna bedriva till hösten? Kommer vi ens att ha resurser och kompetens att en bedriva en förlängd sommarverksamhet med i princip bara akut- och cancerkirurgi? Men även akutkirurgin behöver en bas av planerade operativa ingrepp att stå på – annars tappar vi kompetens och kvalitet.

Men visst, en neddragning av vårdutbudet på Östersunds sjukhus kanske är det som behövs för att få Region Jämtland Härjedalens ekonomi i balans. Men hade det inte varit bättre i en demokratiskt styrd vård att börja diskutera frågan i andra änden – det vill säga vilken vård ska vi ta bort?

Nu slår neddragningarna slumpmässigt utifrån vilka arbetsplatser sjuksköterskorna väljer att säga upp sig ifrån. Det blir otydligt var ansvaret ligger för konsekvenserna i vården, vilket undergräver förtroendet för den politiska ledningen i regionen, både bland anställda och väljare.

Om ni politiker i alliansen är medvetna om konsekvenserna i vården som blir följden av försämringarna för sjuksköterskorna, uttryck det i så fall tydligt – och varför ni står bakom just detta alternativ för att förbättra regionens ekonomi!

Vi är väldigt oroade över patientsäkerheten i dag och vilka förutsättningar som finns för att bedriva kirurgisk vård på sjukhuset i Östersund i framtiden!

Olle Sjöström, överläkare

Peter Bartelmess, överläkare

Christina Jansson, överläkare

Haytham Bayadsi, specialistläkare

David Korman, överläkare

Johannes Enebog, överläkare

Lars Jansson, överläkare

Tomas Koczkas, överläkare

Christina Tronde, överläkare

Fredrik Lindmark, överläkare

Jim Wredhammar, specialistläkare

Charlotta Larsson, specialistläkare

Ebbe Jakobsson, specialistläkare

Sarah Welander, specialistläkare

Andreas Lundgren, överläkare

David Hallqvist, överläkare

Oskar Knutsson, specialistläkare

Kristina Borenberg, ST-läkare

Emma Jansson, ST-läkare

Fredrik Bornhov, ST-läkare

Läkare område kirurgi, Östersunds sjukhus

Johan Johansson, överläkare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel