Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skattehöjning ett nödvändigt första steg

 
Miljardunderskottet i vården
Visa alla artiklar

Allas rätt till bästa möjliga hälsa är vårdens uppdrag. Vården ska vara jämlik över hela landet. Vi kan konstatera att idag får inte länets befolkning samma möjligheter som patienter i andra delar av landet.

I takt med att Region Jämtland Härjedalens ekonomiska resultat blivit sämre så har de blågröna partierna höjt avgifter, dragit ned och slutat göra. Åtgärder som direkt drabbar vårdens kvalitet är inte kostnadsbesparande.

Med en oproportionerlig rädsla för skattehöjningar så har regionens ekonomi hunnit nå katastrofläge och är utan konkurrens sämst i landet innan åtgärder kommer till stånd.

Med Kommuninvest i hälarna som ställer krav på ökade intäkter tvingas nu de blågröna (C, M, Kd, L, Mp) se fakta och höjer skatten med 50 öre. Det är ett steg i rätt riktning men det kommer att krävas betydligt mycket mer för att ta regionen ur denna knipa.

Det är intressant att se debatten i media kring förslaget. Samma före detta moderata regionråd som tidigare hånat Vänsterpartiet i debatten för vårt yrkande om skattehöjning talar nu om den självklara nödvändigheten med den samma. Socialdemokrater i olika läger slår sig för bröstet och verkar ha velat höja skatten hela tiden, trots många års motvilja.

Det är svårt att inte säga ”vad var det vi sa”

Socialdemokraterna gjorde slut på ett långt samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet 2015 för att man inte ville höja skatten. Hade skattehöjningen gjorts redan 2015 när Vänsterpartiet krävde det så hade läget varit ett annat idag. Vi hade inte haft lika svårt att laga alla hål i verksamheterna som vi nu ser. Det hade gett cirka 276 miljoner per år och det hade gjort avgjord skillnad.

Nu kommer det att ta lång tid innan vi är tillbaka på den nivå i vården som andra regioner ser som en miniminivå.

Det är svårt att inte säga ”vad var det vi sa”, med en önskan att vi hade blivit lyssnade på tidigare.

Elin Hoffner och Marie Svensson för Vänsterpartiets regiongrupp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel