Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skolplanerna i Östersund är ett hastverk

 
Skolkarusellen i Östersunds kommun
Visa alla artiklar

Jananders Mattsson (M), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, log brett på informationsmötet mellan Alliansen och föräldrar och meddelade att tio månader är gott om tid när det gäller den nu högaktuella skolrockaden i centrala Östersund. Det har gjorts betydligt snabbare förut.

Intrycket är att det säger mer om tidigare misskötsel än om den goda planeringen här och nu. Intrycket av ett hastverk förstärks. Det duger inte.

Beslut i frågan ska tas den 30 september. Som berörd fyrabarnsförälder önskar jag kommentera saken utifrån informationsmötet och Alliansens debattartikel den 23 september.

Att ha tre av mina barn på samma skola samtidigt ser nu ut att inte bli verklighet och det är i sammanhanget ett litet problem men ett talande exempel på ett större. Nämligen att vi som valt kommunala skolor för att få kontinuitet och trygghet nu får erfara det motsatta. Istället för sammansvetsade klasser och lärargrupper i närmiljö får vi en hastigt uppförd byggsats på andra sidan stan i anslutning till tung trafik.

Att Lugnviksskolan är i akut behov av renovering är allmän kunskap sen länge. Av detta är det givet att kommunledningen har vetat det under ännu längre tid. Det bekräftas av debattartikeln den 23 september. Där nämns 24 års underlåtenhet med den förväntade gliringen till politiska motståndare. I den här saken är jag, och säkert fler med mig, ointresserad av den partipolitiska debatten. Vi kan bara konstatera att ett problem som varit känt i decennier nu ska lösas på tio månader.

De ansvariga meddelade på informationsmötet att tidsaspekten inte på något sätt skulle påverka kvaliteten. Tillåt mig tvivla.

Den byggnad som ska tjäna som permanent mellanstadium på Parkskolan är en så kallad modulbyggnad. Den anges ha permanent standard. Frågan är varför inte alla nya hus uppförs i moduler? Varför skulle kommunen överväga att någonsin bygga någonting på något annat sätt? Är visionen av skolan i centrala Östersund att generationer ska ha sin skolgång i ett uppstaplat klosshus? Är det planen efter 20 års kunskap om grundproblemet?

Alliansen ser det också som oproblematiskt med ökad biltrafik som följd. De av oss som vill främja folkhälsan (eller inte har bil) genom att låta barnen gå och cykla till skolan får leva med hjärtat i halsgropen över att tioåringar dagligen ska korsa Krondikes- och Stuguvägen.

Svaret på den förväntat farliga situationen är att ”konsulter” ska tas in. Någon egen analys av trafikfrågan har Alliansen inte gjort. Vad den externa expertisen kommer att leda till i form av konkreta åtgärder finns det i dag, tio månader innan det hela ska fungera, inga besked om. När kommer återkopplingen?

Det är svårt att bortse ifrån är det tidsmässiga sambandet mellan denna paniklösning och etableringen av IES (Internationella Engelska Skolan). Vi kan konstatera att nuvarande politiska ledning har varit mycket angelägen om detta och plötsligt ska en 20 år lång problemsituation lösas i en handvändning med modulhus.

Om Alliansen brinner så starkt som den påstår sig göra för den kommunala skolan, presentera då ett mer långsiktigt och välunderbyggt förslag. Ett som inte tvingar familjer i en viss del av stan att välja bort kommunal skola. Men det är kanske det som är meningen?

David Edvinsson, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel