Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sluta nedvärdera människor som är pålästa om vindkraften

Vattenfalls chef för utveckling av landbaserad vindkraft, Daniel Gustafsson, säger till ÖP att motstånd mot förändring och vindkraft kan handla om rädsla.

Vidare menar han att bara man kommunicerar tillräckligt tidigt, kreativt och mycket, så kommer de flesta säkert att sluta vara rädda och komma till insikt, begripa och byta åsikt så att Vattenfall kan genomföra sina planer i Nordbyn och Vallsta.

Vattenfall om vindkraftsparken: ”Vi vill ju ha med oss bygden” (29 oktober)

Hela argumentationen verkar bygga på att de som gör motstånd mot vindkraft är känslostyrda, inte är tillräckligt pålästa, inte förstår bygdens bästa eller saknar kunskap om globala utmaningar kopplat miljö- och klimatpåverkan och energiförsörjning.

Hans resonemang förutsätter att det inte finns några belägg för motargumenten, att folk inte kan inhämta adekvat information på annat vis än att få det paketerat och serverat från energi-och vindindustrin, via videolänk eller fysiska möten. De sista motståndarna kan Vattenfall tydligen sedan strunta i och "luta sig lite mot de tillståndsprocesser kommunen har”.

Men motståndet är inte sprunget ur rädsla. Tvärtom.

Det kommer från ytterst modiga, engagerade, pålästa och kapabla individer som lägger ner enormt mycket tid på att läsa, syna, granska, ifrågasätta, diskutera och formulera tankar, organisera sig ideellt. De gör detta för att värna sin framtida boende- och fritidsmiljö där de hämtar sin livskraft, driver sina verksamheter, försörjer sig och utvecklar bygden.

Det finns gott om empiriska belägg för hur vindkraftsindustri ger negativa konsekvenser invånare och närmiljö, för decennier framåt.

Vidare finns mängder av forskning kring till exempel påverkan av ljudmiljö, djurliv och människor.

Det är också uppenbart att vindindustrin orsakar djupa sår i den sociala sammanhållningen i bygder när granne ställs mot granne av en utomstående hänsynslös kraft.

Många som är emot vindkraftsindustri är extremt miljömedvetna, oavsett sin egna partipolitiska preferens, samtidigt som man är driven och vet vad hållbar utveckling innebär i verkligheten. Småskaligt, naturnära, närhetsprincipen, årstidsbundet, sparsamt, livskraftigt, hänsynstagande.

Det handlar om ett ställningstagande, en värdering, inte rädsla. Man minskar sina klimatavtryck. På riktigt.

Man är också väl insatt i demokratiska processer, kommunens tillståndsprocesser, och trots att det är grannen som sitter i fullmäktige, vågar man ställa krav på sina folkvalda.

Det gör också att det inte är så enkelt att komma undan med handläggning som inte tål syn. Att tjänstemän i Krokoms kommun ska ha koll på hur många tecknade arrendeavtal det finns gällande en och samma mark och av vem och när, är lägsta nivån av krav på kommunal förvaltning.

Gynna det goda och fina i Offerdal i stället för att nedervärdera pålästa människor och sluta driva frågan om vindindustri som orsakar konflikter.

Lägg ner planerna och bidra till sant arbete mot gemensamma mål, det värdet kommer att vara högre och bestå långt längre än vindindustrin någonsin kan uppnå

Åsa Rönndahl, Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel