Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Slutreplik från Svensson (C): Det fanns inga pengar på det dukade bordet

Alliansen kom till ett dukat bord i Östersund. Det är den linje som nya S-ledaren Katarina Nyberg Finn hävdar. Den gigantiska underhållsskulden i Östersunds skolor är något slags påhitt av oss i Alliansen. Allt var frid och fröjd innan Alliansen tog över, enligt Katarina Nyberg Finn.

Debatt: Svar från Nyberg Finn (S): Alliansen fick ärva en mycket stark ekonomi och exceptionellt god likviditet (26 oktober)

Jag hade faktiskt hoppats på något bättre. Men det här med att med ett lite mått av ödmjukhet ta åtminstone delansvar för sina egna tillkortakommanden, det är uppenbart inte socialdemokratins grej.

Nåväl. Fakta får tala för sig själv. Det dukade bordet som Katarina beskriver – hur såg det ut?

Rader av önskeprojekt presenterades utan finansiering. PC, Lugnviksskolan, kulturhus, Storsjöskolan, nytt kommunhus. Allt skulle byggas, men inte en krona avsattes. I den sista budget som lades från S användes pensionsmedel för att komma över nollresultat. Och min företrädare, Katarinas tidigare kollega, investerade skattepengarna i annat än skolor och skolunderhåll, det är väl känt.

Alliansen tog också över ett misskött kommunalt bostadsbolag som skulle visa sig ha förlorat närmare 200 miljoner kronor på grund av en bolagsledning som hållits under armarna av den dåvarande politiska ledningen. En skuld som vi slitit med till denna dag och nu börjat vända verksamheten uppåt, sedan kommunen fått en fungerande och professionell ägarstyrning och ledning.

Lägg till det en generell underhållsskuld på skolor, vatten och avlopp, och kommunala fastigheter. Fastigheter kallställdes och förföll i väntan på politiska beslut. Investeringarna gick till fotbollsläktare medan taken läckte i skolorna.

Så såg det dukade bordet ut för den som klev in i kommunalrådskontoret. Det fanns ingen plan färdig att genomföra. Det fanns inga pengar. Det var bara att kavla upp ärmarna, ordna fram pengarna, och skära i de ofinansierade önskelistorna.

Och det är väl där som er argumentation blir mer än tveksam. Det finns en risk att folk tror att ni verkligen hade pengar till en egen skolplan. Ni vet att det inte var så, vi vet att det inte var så. Men i två år har ni framställt det så, dessutom utan att ens nu lägga fram ett eget finansierat alternativ till det vi beslutat. Det kommer såklart hinna i fatt er, men särskilt ärligt är det inte.

Däremot har jag ingen avvikande uppfattning när det gäller Östersunds stabila grundekonomi. Den är jag tvärtom tacksam för, eftersom den gav Alliansen utrymme för oss att genomföra det som tidigare majoriteter inte orkade eller prioriterade bort.

Jag är också självklart tacksam för de statliga tillskott som ger oss möjligheter att återstarta Östersund under kommande år. Men ingen kan blunda för att tillskotten är i hög grad tillfälliga, och att det lokala näringslivet och arbetsmarknaden kommer att utsättas för svåra påfrestningar.

Därför har Alliansen lagt en rekordbudget med satsningar på kärnverksamheterna och investeringar i samhällsnyttigheter som genom åren eftersatts.

Vi gör alltså planer och genomför dem, det är den stora skillnaden, Katarina Nyberg Finn. Ni gjorde varken eller. Och nu vet vi inte riktigt vad som är er plan, hur den ska finansieras och med vilka ni söker mandat att genomföra dem med. För det var ju det som var mina frågor till dig som du valde att inte svara på.

Nåja, i brist på egen plan finns det ju redan en som ni kan rösta på i december.

Bosse Svensson (C) kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel