Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Slutreplik: Jägareförbundet och jägarna tar ansvar

I sin replik till vårt debattsvar om älgförvaltning pekar Norra Skog på ett antal saker där Jägareförbundet inte skulle ta ansvar eller inse problemet med älgarnas skador på skog.

Debatt: Replik: Jägareförbundet blundar för problemen med betesskador (30 mars)

Vi hävdade att jägarna har tagit sitt ansvar och sänkt älgstammen i norr under dessa år. Utvecklingen av älg-obsen visar att detta stämmer, älgstammen sänks med den avskjutning som har genomförts. Visserligen ”saknas” det ett antal älgar till att nå 100 procent av de uppsatta målen, men under de tre senaste säsongernas älgjakt har jägarna fällt nära 131 000 älgar i de fyra norrlandslänen vilket motsvarar 90 procent av de älgar man hade i plan.

Trots denna omfattande avskjutning och sänkning av älgstammen hävdar man alltså att jägarna och Jägareförbundet inte tar problemen på allvar.

Att älgskadorna olyckligtvis inte sjunker i samma takt som älgstammen är beklagligt. Både äldre och sentida forskning visar att detta kan ha flera orsaker och sambandet mellan antal älgar och skadenivåer är inte helt rakt och enkelt. Det innebär inte att frågan ska ignoreras. Jägareförbundet och de som representerar jägarna i regionens älgförvaltningsgrupper deltar aktivt i det fortsatta arbetet. Markägare, jägare och forskning måste gemensamt finna lösningar.

Att jägarna har stort inflytande i dagens älgförvaltning är självklart. Det är jägarna som tillbringar sin fritid med att faktiskt skjuta de älgar som älgförvaltningsgrupperna vill ha skjutna. En stor del av dessa jägare är dessutom med största sannolikhet privata skogsägare och medlemmar i Norra Skog. När planerna ska beslutas, har markägarna sista ordet genom utslagsröst i förvaltningsgrupperna, men utan acceptans för planerna, blir det svårare att nå målen, oavsett vilket system man har för jaktens utförande.

Den ursprungliga artikeln från Norra Skog pekade på att slopat brunstuppehåll skulle lösa problemen med de kvarvarande älgarna som inte fälldes. Jämförelsen mellan Norr- och Västerbotten visar att detta är fel. Antal jaktdagar under hösten är stort nog och nyttjas sällan fullt ut. Fler jaktdagar på bekostnad av etiken i jakten är enligt Jägareförbundet inte lösningen.

Dagens förvaltningsmodell ger alla förutsättningar för konstruktiva dialoger, något som Jägareförbundet anser att vi har fört sedan 2012. Självklart kommer vi inte alltid att vara överens, men att påstå att vi blundar för problemen tyder på att Norra Skog själva blundar för det arbete som jägarna årligen lägger ned för att sänka älgstammen.

Gun Fahlander, ordförande Jägareförbundet Mitt Norrland

K G Abramsson, ordförande Jägareförbundet Västerbotten

Birgitta Isaksson, ordförande Jägareförbundet Norrbotten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel