Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Slutreplik: Vindkraft ger jobb och inflyttning

Replik på ”Visst finns det påtagliga miljöproblem med vindkraftsutbyggnaden” (15 februari)

Vindkraftcentrum.se gör mindre sammanställningar för vad som sker på orter i samband med vindkraftsutbyggnaden. Vi skulle också gärna se mer kunskap om effekterna och välkomnar mer forskning på området.

Nå, här kommer ändå ett exempel och siffror från Sollefteå kommun som sammanställt statistik kring sina byar i vindkraftsområden, även om parkerna ibland sträcker sig över till Strömsunds kommun och berör byar där.

I Sollefteå finns hittills tre vindkraftparker i drift; Rödstahöjden, Björkhöjden och Ögonfägnaden.

Det finns inga boenden runt Rödstahöjden och statistiken visar att folk flyttar till byarna runt vindkraftparkerna Björkhöjden och Ögonfägnaden istället för från.

Befolkningsökning sker i Lungsjöbygden i Ramsele socken, det vill säga i de byar som ligger närmast Statkrafts vindkraftparker Björkhöjden och Ögonfägnaden i Sollefteå kommun: Lungsjöbygden , alltså byarna Lungsjön, Rensjön, Myrdalen, Västvattnet, Terrsjö och Hocksjön,

2019: 58 fast boende/mantalsskrivna.

2020: 80 fastboende/mantalsskrivna. En ökning tack vare inflyttning av 22 personer till fastigheter som tidigare stått tomma eller fritidshus som nu används för fast boende.

Inga födda döda eller utflyttade under året varför inflyttningen ger en positiv befolkningsutveckling

Inför 2021: Två fastigheter har sålts med planerad inflyttning av fyra personer våren 2021.

Antal arbetstillfällen (tillsvidaretjänster) vid vindkraftparkerna i nordvästra Sollefteå kommun som togs i drift löpande mellan 2013 och 2016, är i Björkhöjden (90 verk): 10 heltidstekniker, Ögonfägnaden (33 verk), som även ansvarar för Stamåsens 26 verk: 8 heltidstekniker. Tillkommer gör fem tjänstepersoner som tjänstgör vid båda vindkraftparkerna.

Totalt anställda av Statkraft vid vindkraftparkerna i Sollefteå är 23 heltidstjänster som innehas av boende i närområdet.

Tillkommer 4-6 servicepersonal från lokala företag för kompletterande drift och underhåll.

Därutöver lokala företag som levererar olika tjänster, till exempel Delphin i Lungsjön för lokalvård och Brorssons Åkeri i Ramsele för vägunderhåll och snöröjning i vindkraftparkerna.

Nå, detta som exempel från nordvästra delarna av Sollefteå och gäller nu under driften, inte själva anläggningsjobben. Intressant vore att veta hur de stora investeringar som sker inte ger arbetstillfällen och skatteinkomster till kommunerna.

Torbjörn Laxvik, Vindkraftcentrum.se

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel