Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Special olympics i Åre och Östersund kommer att bli ett lyft för folkhälsan

Annons

I februari 2021 står Åre och Östersund värd för Special Olympics World Winter Games (SOWWG). Ännu ett arrangemang som bidrar till Jämtland Härjedalens position som norra Europas ledande vintersportregion.

Men den här gången handlar det inte om rekord och medaljer. Nu är det mycket mer som står på spel, nämligen idrott för personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Special Olympics till Östersund och Åre: "Världens bästa julklapp" (17 december 2018)

Trots att vi vet att 9 av 10 elever i gymnasiesärskolan tycker att det är viktigt att röra på sig på fritiden, så är det ändå dubbelt så många i särskolan som är fysiskt inaktiva jämfört med andra. Och bara 1 av 5 högstadieelever i särskolan är aktiva i en idrottsförening - mindre än hälften jämfört med andra jämnåriga.

Special Olympics målgrupp vill alltså idrotta, men har ofta inte den möjligheten. Det är helt uppenbart att den samlade svenska idrottsrörelsen måste bli bättre på att inkludera alla i verksamheten. Viljan finns. Det är metoderna och verktygen som måste vässas.

Special olympics väntas få stora turistekonomiska effekter i länet (18 december 2018)

Nu vill vi, genom att tillsammans med Jämtland Härjedalen, arrangera SOWWG visa vägen för resten av landet.

Att ohälsan generellt är högre hos många med funktionsnedsättningar tror vi att många till viss del känner till, men att den i många avseenden är onödigt hög tror vi få känner till. Därför gör man inom ramen för SOWWG hälsokontroller av deltagarna i samband med spelen.

Man kontrollerar munhälsa, fötter, ögon, öron, levnadsvanor, fysisk status och psykiskt välmående. Statistiken visar att vi har en hel del att göra. De svenska deltagarna ligger nämligen sämre till än det internationella genomsnittet.

Och ohälsan tar sig flera uttryck: 1 av 5 klarar inte hörseltest, 30 procent har fetma (jämfört med 16 procent i hela befolkningen), 2 av 3 har problem med fötterna, 3 av 4 har begränsad rörlighet.

Men det är inte funktionsnedsättningen i sig som leder till ohälsa. Den beror på avsaknaden av regelbundna hälsokontroller, bristande kunskap om hur man bemöter målgruppen inom hälso- och sjukvården och på dålig inkludering och omvärldens bristande förståelse. Det är här, menar vi, som ohälsan blir helt i onödan.

Hälsokontrollerna i samband med spelen leds av medicinska experter och volontärer från både Sverige och andra länder. Genom den här satsningen, och ett långsiktigt samarbete med Mittuniversitetet, får regionen ett unikt tillfälle till kompetensutveckling att implementera i den ordinarie verksamheten.

Allt detta hade inte varit möjligt utan kloka och modiga beslut av regionens politiker. Tack vare ett långsiktigt samarbete mellan Special Olympics, Parasport Sverige, Åre och Östersunds kommuner och Region Jämtland Härjedalen, bygger vi nu, med SOWWG som hävstång, nya modeller och ny kunskap när det gäller en inkluderande idrott och att få ner den onödiga ohälsan hos personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Special Olympics World Winter Games 2021 kommer att bli ett lyft för folkhälsan. Både i Jämtland Härjedalen och resten av landet.

Åsa Llinares Norlin, ordförande Svenska Parasportförbundet

Johan Strid, generalsekreterare Svenska Parasportförbundet

Gerda Nilsson Tjernström, general manager Special Olympics World Winter Games 2021

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel