Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SPF: Vi måste bli fler som kräver bättre äldreomsorg och högre pensioner

De senaste månaderna har vi seniorer hållit fysiskt avstånd och använt sunt förnuft i vår vardag. Det är tufft att inte kunna krama barn och barnbarn eller umgås som vanligt med vänner och familj. Ensamhet och ovisshet tränger sig på. Hur länge ska isoleringen pågå? När ska vi få en värdig äldreomsorg och hur mycket sänks pensionerna nästa år?

Vi kämpar på ändå, vi träffas utomhus och fortsätter vårt påverkansarbete. Ingen kan nu blunda för de brister vi länge pekat på – både äldreomsorgen och pensionerna måste förstärkas. Snarare har coronakrisen gjort det än tydligare att en nedbantad äldreomsorg och ett underfinansierat pensionssystem måste åtgärdas.

Men risken är att dessa frågor snart glöms bort. Vi behöver därför bli fler som kräver en trygg äldreomsorg med starkare medicinsk kompetens än i dag. Och fler som agerar gentemot regering och riksdag för högre pensioner som ska spegla ens arbetslivsinsatser.

Vi i SPF Seniorerna kommer inte att glömma bort varken äldreomsorgen eller pensionerna. Vi kommer att granska och ställa politikerna i alla kommuner i Jämtlands län och region Jämtland Härjedalen till svars om vård och omsorg. Men vi behöver bli fler som ställer krav och kan öka trycket för att riktig förändring ska ske.

Jämtland har en åldrande befolkning med stora behov av vård och omsorg men där de stora värden (vattenkraft och skogsbruk) som finns i länet, genom skattelagstiftningen, tillfaller staten och ibland andra kommuner och regioner.

Decennier av utflyttning från länet som uppmuntrats av staten, ibland med bidrag, har trots upprepade höjningar av kommunskatt och landsting/regionskatt orsakat minskning av skatteintäkter.

Utboägandet, där personer som äger skogsfastigheter men inte bor i kommun där fastigheten ligger, betalar skatt till annan kommun och region och orsakar stort skattebortfall både för kommunerna och regionen. Bortfallet kan räknas i miljardbelopp.

Intäkter från skogsfastigheter bör beskattas där de skapas och tillfalla kommunen och regionen där fastigheten ligger.

Du som genom ett långt liv nu uppnått den seniora åldern behövs i våra föreningar. Den kunskap och kompetens du erhållit i ditt liv kommer att vara värdefull.

Ta kontakt med någon av våra 19 föreningar i Jämtland Härjedalens distrikt. Titta gärna in på deras hemsidor och se vilka aktiviteter de har. Genom pågående pandemi kan utbudet nu inte vara så stort men pandemin ska väl inte pågå i evighet.

Jag är övertygad om att du kommer att finna gemenskap och samhörighet med trevliga möten och aktiviteter om du går med i någon förening. Genom att delta i diskussioner och samtal på månadsmöten och andra aktiviteter kan du tillföra nya tankar och idéer.

Vi tillhör en generation som upptäckt att ska det bli en förändring får vi arbeta för den själva!

Anders Granbom, ordförande SPF Seniorerna Jämtland Härjedalens distrikt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel