Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SSU och Cuf: Se till att alla elever i Jämtlands län som studerar på distans får skollunch

 
Corona: Skolan
Visa alla artiklar

Öppet brev till länets alla skolhuvudmän

I det allvarliga läge vi befinner oss i, med en samhällssmitta av covid-19 i länet, behöver partierna på kommunal och regional nivå hantera de problem som dyker upp såväl i näringslivet som för den enskilda medborgaren.

Gymnasieskolorna har tyvärr tvingats stänga och utbildningen sköts numera på distans. Vi ser väldigt positivt på att en digital lösning i dag finns tillgänglig där både elever och lärare tillsammans har tagit ett stort ansvar för att utbildningen ska kunna fortgå, men distansundervisningen är inte alldeles problemfri.

Något som inte har följt med eleverna hem utan däremot har stannat kvar i skolans lokaler, är den dagliga skollunchen. I dagsläget serveras det nästintill ingen skollunch från Jämtlands läns gymnasieskolor.

I Göteborg säger ett av kommunalråden att de fått signaler om att vissa elever går hemma hungriga. Det vore naivt att tro att detta endast skulle vara ett problem för dem som bor i Göteborg. Vi kan inte ha elever som på grund av bristande matintag inte klarar av sina studier.

Vi ungdomar kan med trygghet säga att vi vet att skollunchen är oerhört viktig för den enskilda elevens skolprestation, något som åtskilliga studier visar.

Flertalet kommuner runt om i landet har dock löst denna problematiken så att eleverna får skollunch. I Göteborg kan elever hämta en lunchlåda på den närliggande skolan, och i Kalmar har eleverna fått lunchkuponger som går att lösa in på diverse restauranger. Bara för att nämna några.

Det finns alltså goda exempel från flera kommuner där de löst problemet och där vissa tillvägagångssätt samtidigt har stimulerat näringslivet.

Vilket upplägg som skulle vara det bästa för kommunerna runt om i Jämtlands län vill inte vi lägga oss i, men vi har ett tydligt krav:

Se till så att alla elever får tillgång till skollunch så länge utbildningen pågår. Skola är skola, även om den är digital.

Simon Sätherberg, ordförande för Jämtlands läns SSU-distrikt

Kristina Berging, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund (Cuf) i Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel