Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: SSU: Vi måste med kraft slå vakt om det öppna och toleranta samhället

Annons
Nazister i Ludvika tidigare i år.

Natten 8–9 november 1938 fick judiska affärsinnehavare se sina butiker och företag vandaliseras. Synagogor sattes i brand och människoliv slocknade. Händelserna som inträffade i det nazistiska Tyskland kom av eftervärlden att kallas för Kristallnatten. 

Nu har 80 år passerat sedan nazisternas natt av terror riktad mot judar. Vi lever i en tid som i hög utsträckning präglas av demokratiska värderingar och grymheterna från 1930-talets Tyskland känns väldigt avlägsna.

Men skamfläckar från historien gör sig påminda även 2018. I Pittsburgh i USA begav sig en man beväpnad med skarpladdad ammunition och ett hjärta av hat till stadens synagoga. Där dödades elva människor. De dödades just därför att de var judar och för att de befann sig i en synagoga.

Detta vidriga hatbrott är inte en isolerad händelse utfört av en galning. Runtom i västvärlden växer rasistiska och rent nazistiska rörelser. I deras ideologi utgör religiösa minoriteter, färgade människor och hbtq-personer legitima mål för såväl våldsdåd som politisk diskriminering.

På flera håll i världen kan vi konstatera att det pågår en demokratisk tillbakagång. I denna situation har alla som företräder goda och demokratiska värderingar ett ansvar att med kraft slå vakt om det öppna och toleranta samhället. Vi behöver förenas kring våra värderingar om alla människors lika värde mot de som sprider hat och våld.

Det senaste året har vi i Sverige kunnat se nazister marschera på våra gator. De har spridit skräck och obehag. De har också påmint oss om att kampen mot antisemitismen är aktuell även 80 år efter Kristallnatten. I Sverige förs register över judar på olika hatsajter och judiska församlingar tvingas lägga en stor andel av deras medlemsavgifter för att garantera sin säkerhet.

Detta kan vi inte acceptera. Det är en tydlig signal om att även vår demokrati måste stärkas för att kunna garantera allas rätt att leva sina liv i fred och frihet.

Vi unga socialdemokrater kommer i alla lägen reagera mot all form av rasism och förtryck. Vårt löfte till framtiden och till alla de som fallit offer för hatiska ideologier är att fortsätta kampen för människovärdet, mot rasismen.

Det är en kamp vi är beredda att ta oavsett i vilket sammanhang odemokratiska värderingar förs fram, vare sig avsändaren är nazister eller religiösa fundamentalister.

Filip Svantesson, ordförande i Jämtlands läns SSU-distrikt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons