Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stadsmiljögruppen: Ta inga förhastade beslut om busstorget och översiktsplanen!

 
Planerna för Busstorget
Visa alla artiklar

Den 20 juni avslutas samrådet för kommunens nya Översiktsplan 2040.

Den 21 juni tar kommunfullmäktige beslut om planen för busstorget.

Är detta en klok planering?

Planförslaget för busstorget står i strid mot flera mål i översiktsplanen. Avstegen från översiktsplanens mål för Östersunds framtida utveckling och stadskärnans riksintressanta kulturmiljö har inte redovisats och inte motiverats. Det krävs enligt plan- och bygglagen.

Översiktsplanen och detaljplanen för busstorget, Gustav III:s torg, är kommunens två viktigaste planer just nu och för lång tid framöver.

Båda planerna har varit på samråd utan att kommunen har ansträngt sig att informera kommunens invånare. Ingen löpande information har funnits på kommunens hemsida. Kommunens digitala samrådsmöten med kommuninvånarna har misslyckats.

Kommunens stora digitala presentation av den viktigaste planen för kommunens framtid, översiktsplanen, lockade bara en handfull politiker och tjänstemän och några få kommuninvånare.

Planen för busstorget engagerade däremot fler östersundare än någonsin när det via media blev klart vad som står på spel. Ingen plan i Östersund har någonsin fått så många skriftliga yttranden från engagerade kommuninvånare och andra som bryr sig om Östersunds stadsmiljö.

Dessa 241 skriftliga yttranden har nu sammanställts och lagts in i kommunstyrelsens handlingar inför sammanträdet 8 juni. Hur många har läst dessa yttranden som enligt handlingarna ska ha lagts in i sin helhet? Hur många har läst kommunens bemötande av alla dessa idéer om busstorgets framtid?

Samrådet för kommunens översiktsplan 2040 avslutas 20 juni. Hur många kommuninvånare känner till detta? Hur många yttranden kommer att lämnas in för denna plan som är så mycket viktigare för stadsmiljön och hela Östersunds framtid än planen för busstorget?

Det är först nu när översiktsplaneremissen uppmärksammats av media som diskussionen tar fart. Hör och läs SVT:s chatt!

Var ska de nya bostäderna byggas? Var och hur ska förtätningen ske? Är det i höghus i centrum eller i attraktiva stråk som leder mot centrum? Stråk som har bra kommunikationer och som även gynnar utvecklingen i hela länet? Hur kan strategin bli tydligare? Hur kan staden och kommunen i länets mitt utvecklas så att det gagnar hela länets utveckling i en osäker framtid där miljön måste stå i centrum?

Vi i Stadsmiljögruppen anser att det minsta kommunen nu kan göra är att förlänga tidplanerna för både översiktsplanen och busstorget så att de demokratiska processerna kan fungera.

Ta inga förhastade beslut nu!

Stadsmiljögruppen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel