Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stamm (MP) svarar Bredberg: Felaktiga påståenden och faktafel används för att svartmåla Miljöpartiet

I stället att komma med egna förslag på hur miljön kan förbättras väljer Sten Bredberg att med hjälp av felaktiga påståenden och rena faktafel svartmåla Miljöpartiet.

DEBATT: Sten Bredberg: Ni som är rädda om miljön – rösta inte på Miljöpartiet! (15 augusti)

Innan jag går in på Miljöpartiets hållbarhetsarbete måste jag ändå bemöta några av hans felaktiga påståenden.

Enligt myndigheten Trafikanalys görs endast hälften av alla resor till från arbete med bil. En fjärdedel är gång- eller cykeltrafikanter och en fjärdedel sker med kollektivtrafik. Termen ”trafikarbete” som Sten hänvisar till omfattar bara motordrivna fordon och inkluderar varken cyklister eller gångtrafikanter. Det är som att säga att 100 procent av all biltrafik utgörs av bilar.

Över 630 000 cykelpassager registreras årligen på kommunens fyra mätpunkter. Det är en ökning med 11 procent sedan 2012, och då är det endast en liten andel av alla cyklister som cyklar in till centrala Östersund som registreras. Många cykelfärder i de olika kommun- och stadsdelarna registreras aldrig.

Nästan alla resor, även bilresor, börjar och slutar med en promenad. Därför är det viktigt att både gång- och cykelvägar är väl plogade under vintern. Dessutom är det i allra högsta grad en fråga om tillgänglighet, då även de som har rullatorer, barnvagnar eller rullstolar ska kunna ta sig fram på vintern.

Det kommunala vägnätet finansieras genom kommunens skatteintäkter – alla som betalar skatt i kommunen bidrar till vägnätet. Att då hävda att bilister skulle betala mer skatt och därför har större rätt till kommunens gemensamma utrymme är helt fel.

Precis som Alliansens miljöbilspremie är elcykelpremiens syfte att ställa om transportsektorn. Enligt Naturvårdverkets eget statistik har det beviljats fler bidrag per 1 000 invånare i Jämtland än i Stockholm.

Det finns otaliga beräkningar som visar på att positiva folkhälsoeffekter skulle uppnås om fler gick eller cyklade. Investeringar i cykelvägar ger en besparing sett till de kostnader som vår allt mer stillasittande livsstil orsakar.

Nej, Genvägen kommer inte att förstöras utan anpassas till rådande hastighetsbegränsningar. Trafikverkets rekommendation för minsta bredd för huvudled kommer att uppfyllas med råge.

Nej, det är ett felaktigt påstående att Gustav Fridolin flög mellan Arlanda och Bromma. Det var regeringsplanet som flyttades från Arlanda till sin vanliga stationeringsort, Bromma. Det är försvarsmakten som beslutar om regeringsflygplanets flygningar och inte statsråden.

Genom att hävda att ingen vill ha expresscykelvägarna gör Bredberg sig själv oombedd till talesperson för föräldrar vars barn cyklar till Fagervallsskolan, cykelpendlare från Lugnvik och Brittsbo, eller för den delen alla cyklande östersundare.

Det finns många som vill ha bättre och säkrare cykelvägar. Faktum är att bra cykelvägar är den enskilt viktigaste faktorn för att fler ska välja att cykla.

Med Miljöparitet i regeringen satsas det mer än någonsin på planeten, för barnen och framtiden. Sverige har fått den största klimat- och miljöbudgeten någonsin.

Med Miljöpartiet i kommunen satsas det på fler cykelvägar, mer kollektivtrafik och elbussar, fossilfria placeringar av kommunens pensionspengar, mer ekologisk mat i skolor och äldreomsorg, giftfria skolor, fler laddstationer, klimatkompensation för alla kommunens flygresor, hållbart byggande och fossilfri kommunal fordonsflotta.

Med Miljöpartiet ska Östersund bli helt fossilfritt och oberoende av Putins olja senast år 2030.

Jag debatterar gärna trafik- och transportfrågor, men det ska baseras på fakta och statistik och inte felaktiga påståenden. Alla fakta jag redovisar kan verifieras på Trafikverkets, Trafikanalys, Naturvårdsverkets och kommunens hemsida.

Jag ser fram emot en seriös debatt!

Florian Stamm (MP) ordförande miljö- och samhällsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel