Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stäng lönegapet för akademiker i Östersund

Kommunerna måste kliva fram som attraktiva arbetsgivare. Dit hör att kunna erbjuda konkurrenskraftiga löner. I Östersunds kommun är löneskillnaden mellan privat och kommunal sektor för akademiker i genomsnitt 5 400 kronor i månaden.

Det ska gå att göra lönekarriär även i kvinnodominerade akademikeryrken. Så är det tyvärr inte. Medan en civilingenjör i privat sektor kan fördubbla lönen under ett yrkesliv, stannar ökningen för en socionom anställd av kommunen på i snitt 10 000 kronor, som Akademikerförbundet SSR tidigare har visat i en rapport.

Det är orimligt att kunskap och erfarenhet under ett helt arbetsliv ger så liten skillnad i lönekuvertet. Vi anser att det ska vara möjligt att fördubbla lönen under ett yrkesliv också för välfärdens viktiga akademiker.

I grund och botten handlar det om värderingar. Arbete som utförs i kvinnodominerade områden värderas generellt lägre än arbete inom manligt dominerade områden.

Nu i höst har våra kommunpolitiker en chans att ta avgörande steg mot mer jämställda löner. Lönekakan måste helt enkelt öka när ramarna för nästa års budget läggs fast.

Nya siffror som vi bett Statistiska centralbyrån ta fram visar hur stort lönegapet är i Östersunds kommun, där det alltså i genomsnitt skiljer 5 400 kronor i månaden mellan kommunalt och privat anställda med minst tre års akademisk utbildning. Det betyder en skillnad i livslön på över två miljoner kronor, räknat på ett 35-årigt yrkesliv.

Det är inte hållbart i ett läge när konkurrensen om den välutbildade och kvalificerade arbetskraften, däribland våra medlemmar, ökar. Kommuner och landsting står inför mycket stora rekryteringsbehov och kommer enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting, att behöva över en halv miljon nya medarbetare fram till år 2023.

Östersunds kommun måste ha en genomtänkt lönestrategi. Ansvar, kompetens och prestation ska styra lönen, inte gamla förlegade värderingar.

Det är hög tid att stänga lönegapet och se till att kompetens och inte kön styr lönen.

Helene Bjärtå

ordförande Akademikerförbundet SSR Östersund

Niklas Eldholm

ledamot förbundsstyrelsen Akademikerförbundet SSR

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel