Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sten Bredberg: Ett försvar utan Anders Brännström är ett svagare försvar

Nu är försvaret så svagt, så att när en general avslöjar sanningen, så får han sparken. Tror ÖB att vi kan lura ryssen genom att försöka påstå att försvaret är bättre än det är?

Brännström sparkas från sin chefspost efter att ha uttalat sig kritiskt mot Försvarsmakten (26 januari)

General Anders Brännström är en välkänd och respekterad officer här i Östersund, där han dels tjänstgjort som brigadchef på I 5, men också återkommit vid några tillfällen och hållit uppskattade föredrag om läget inom vårt försvar.

Ingen som har lyssnat på honom har tvivlat på att han varit en av de generaler, som haft svårt att se hur politiker och tidigare försvarsledning i gott kompanjonskap raserat försvaret till den farligt låga nivå vi har i dag.

Jag känner Anders Brännström sedan nästan 30 år. Första gången jag träffade honom var han en mycket ung major och chef markoperativa avdelningen i Milo ÖN. I samband med en genomgång för milostabens ledning frapperades jag av denne unge mans självsäkra sätt att framföra sin avdelnings budskap i en lokal, som vimlade av generaler och överstar, och alla lyssnade. Han "tog plats i rummet" på ett sätt som få kan göra.

Nu är det tydligt att han tog för mycket plats för att Michael Bydén skulle känna sig trygg. General Brännström har också visat sin omvittnat goda ledarförmåga i ett skarpt läge, som chef bataljon nr 09 i Kosovo.

Jag läste intervjun i DN och visst reagerade även jag över uttrycket ”chanslös”, men varje organisation behöver också någon, som vågar säga hur det är. Vi ska inte lura svenska folket.

Sveriges armé chanslös vid ett eventuellt angrepp (Dagens Nyheter 14 januari)

Om alla insåg hur illa det är i dag och hur lång tid det kommer att ta innan det svenska försvaret inte behöver förknippas med uttrycket chanslös, skulle det finnas en stor majoritet för ett svenskt medlemskap i Nato.

Nu försöker i stället utrikesministern, och i viss mån statsministern, lugna svenska folket med ett tal om hur liten sannolikhet det är att Sverige ska bli utsatt för ett militärt angrepp. Man kan nog undra om det funnits politiska påtryckningar på ÖB att göra sig av med Brännström.

Ett försvar utan Anders Brännström är ett svagare försvar.

Sten Bredberg – en gång aktiv i ett försvar då vi hade 30 armébrigader. I dag har vi bara en samt en ofullständig, vilket man inte får säga

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel