Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sten Bredberg: Om en olycka sker har självklart något fel begåtts

 
Bussolyckan i Härjedalen
Visa alla artiklar

Nu kommer rapporter om att utredningen visar att bussföraren inte kört för fort eller att vägen haft skador, som kunnat orsaka den svåra bussolyckan i Härjedalen i fjol vår.

Jag befarar att slutsatsen kommer att bli att ”inga fel har begåtts”, vilket är ganska typiskt svenskt. Här kör en buss i diket, utan inverkan av andra fordon, tre barn dör och flera skadas och ingen är ansvarig?

I Sverige är man ”tokfokuserad” på aktuella siffror på hastighetsskyltarna. Står det 90 på dessa och man har kört högst 90 kilometer i timmen, så har man inte kört för fort. På många av våra 90-vägar kan man under vissa omständigheter köra minst 150, och man har ändå inte kört för fort strikt ur trafiksäkerhetssynpunkt (fråga förare av utryckningsfordon). I andra sammanhang är det uppenbart att man kört alldeles för fort även om man kört i 60–70.

I Sverige tycks man alldeles ha tappat bort den viktigaste regeln jag fick lära mig, när jag tog körkort flera år innan generella hastighetsregler infördes, nämligen att anpassa hastigheten till rådande förhållanden.

För mig är det självklart att om en olycka inträffar har något fel begåtts. Antingen har föraren kört för fort med hänsyn till omständigheterna eller också har någon varit ouppmärksam, eller så har något tekniskt fel inträffat.

I dag är det uppenbart att vårt rättssystem har mycket lättare att bestraffa trafikanter, som inte åstadkommit en olycka, till exempel fartkontroller, övervakning av bälteslag, iakttagande av stopplikt med mera. När det däremot inträffar en svår olycka står ofta rättssamhället handfallet.

Jag kan nämna några närliggande exempel i form av dödsolyckan vid Vallakorsningen på Frösön och en mc-förare som körde ihjäl en ung flicka i Lillhärdal.

Det är förödande för trafikmoralen om man genom slarv eller vårdslöshet kan köra ihjäl flera människor och vårt rättssystem drar slutsatsen ”att inga fel begåtts”.

Jag hoppas verkligen att jag inte får rätt i mina farhågor om hur detta kommer att sluta.

Sten Bredberg

Läs mer: Tre döda och flera skadade i svår bussolycka i Härjedalen – två kämpar för sina liv (2 april 2017)

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel