Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sten Rentzhog: Varför så tyst om gruvbrytningen i Oviken?

Artikel 18 av 41
Planerna på gruvbrytning i Oviken
Visa alla artiklar

Annons

Storsjökommunerna har protesterat och gruppen Oviksbygden mot gruvbrytning har formerats. Men vad gör alla andra? Varför är det så tyst just nu när det närmar sig ansökan?

Förstår man inte att de få gånger en planerad gruva har stoppats har det berott på massiva protester och alltmer organiserat motstånd?

Tung gruvlobbyist har siktet inställt på Oviken – uppvaktar politikerna i riksdagen (24 noveber 2018)

Hur många har ens skickat invändningar mot det samrådsunderlag som föreligger? Uteblivna invändningar kommer att tolkas som acceptans. Och märker svenska myndigheter inte omfattande protester påverkas även deras inställning.

Ibland läser vi hur företag och regeringar i andra länder driver bort människor och exploaterar deras livsmiljö. Varje gång blir vi lika upprörda.

Hur kan vi då undgå att protestera när samma sak hotar oss själva, mot detta ingrepp i Jämtlands hjärta, i en av de viktigaste och mest anrika delarna av Storsjöbygden, vars kulturhistoriska värden har gjort den till riksintresse?

Och måste vi inte alla med näbbar och klor försvara Storsjöns vatten mot den risk som gruvbrytningen oundvikligen skulle innebära?

Hur länge ska vi acceptera en minerallagstiftning som ger exploatören alla rättigheter, där företag fritt får prospektera och öppna gruvor var som helst utan att markägarna har någon rätt att hindra det? Något kommunalt veto fick vi inte heller igenom.

Varför inbjuder vi till kolonial utsugning av Jämtland och Sverige? Att utländska företag fritt får exploatera och utföra råvaror är unikt i världen.

I exempelvis hemlandet Kanada skulle samma företag ha fått betala en avsevärd gruvskatt. För att inte tala om hur rikt Norge har blivit genom sin olja. Varför ska vi skänka bort våra ändliga naturresurser?

Säkert kommer företaget att ansöka om en anspråkslös början. Man vet hur mycket lättare det är att få utöka en befintlig täkt än att öppna en ny. Man kommer också att försöka visa att det inte är någon fara för Storsjön.

Men vad man än säger kan riskerna inte uteslutas, och det är en risk vi inte får ta. Och därtill kommer farorna med det uran som måste tas upp tillsammans med vanadinet.

Gruvor vill vi ha, men inte genom att ödelägga bebyggda områden, inte så att vi äventyrar andra näringar och andra naturtillgångar. Och inte genom att fortsätta att skänka bort rätten att öppna dem.

Sten Rentzhog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel