Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Stoppa förbifarterna Brunflo och Sveg!

Så har Trafikverket presenterat den nationella trafikplanen 2018-2029. De största och mest kraftfulla satsningarna görs som vanligt i södra halvan av landet och i de kustnära områdena.

För Jämtland och Härjedalen är tilldelningen upprörande liten. Här aviseras de mest betydande investeringarna på två förbifarter. Såväl Förbifart Brunflo som Förbifart Sveg har under åren varit och är föremål för ifrågasättande från en stark lokal opinion.

I nationella planen anvisas 700–800 miljoner till dessa två projekt. För mig framstår dessa satsningar som mycket okloka. Om vi tar klimathotet på allvar och ambitionen att föra över den långa gods- och persontrafiken till järnväg, kan vi inte samtidigt godta att vi lägger gigantiska belopp på projekt som permanentar klimatfientliga transporter.

Om vi menar allvar med en kraftfull satsning på Norra stambanan, Gävle-Bollnäs-Östersund-Trondheim, måste vi i första hand vara inriktade på att lägga det mesta av pengarna på detta. Vi kan inte låta två högst diskutabla förbifarter tränga undan en långsiktig satsning på klimat och miljö.

Vi måste arbeta för att pengarna används till framåtskridande för väsentliga delar av det svenska inlandet. Låt oss satsa på dubbla spår på hela den angivna sträckan med krav på god framkomlighet.

Låt oss kräva godtagbar snabbhet för såväl person- som godstrafiken, hög punktlighet och säkerhet. Detta bör också leda till att allt fler väljer  tåg framför flyget, som är ett för miljön och klimatet ett dåligt val.                  

Vi står inför ett spännande valår 2018. Jag tror att våra möjligheter att påverka regering och riksdag till en rättvisare fördelning av de statliga resurserna är bättre än någonsin.

Vi ska bidra till att den hejdlösa urbaniseringen stoppas och att kraftfulla satsningar görs i syfte att återbefolka den svenska landsbygden. För en sådan utveckling är goda kommunikationer och väl utbyggd infrastruktur grundläggande delar.

Kurt Folkesson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel