Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stoppa våldet på LSS-boenden

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, reglerar när personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar har rätt till en bostad som är anpassad för dem. Ytterst ligger ansvaret för Jämtlands LSS-boenden på kommunerna.

Men otryggheten på LSS-boenden ökar och tillsynsmyndigheten IVO rapporterade 2019 om att missförhållanden i form av tvångs- och begränsningsåtgärder inom LSS-bostäder har ökat jämfört med tidigare år. Det handlar om allt från fysiska övergrepp, inlåsningar eller att munnen tejpas för, till hot om att ställa in aktiviteter om personen inte sköter sig. Dessutom rapporteras det om att de boende utsatts för våld på fyra av tio svenska gruppboenden.

För att minska våldet krävs ökad kompetens hos både chefer och personal. När personalen behärskar konkreta verktyg som till exempel kommunikationsstöd, kan fler individer bemötas utifrån sina personliga behov. När kompetensen ökar – ökar också tryggheten.

Autism- och Aspergerförbundet vill se ett kompetenslyft i Jämtlands kommuner för att skydda personer med funktionsnedsättningar från våld och övergrepp i deras hem. Kompetenslyftet bör bestå av:

Ökad kunskap om autism

Autismspecifik kompetens skapar inte bara ökad kvalitet och trygghet för de som bor i ett LSS-boende, det leder även till en bättre arbetsmiljö för personalen.

Närvarande chefer

Även chefer bör delta i utbildningen tillsammans med personalen på varje boende för att stärka sina möjligheter till aktivt ledarskap.

Mer tid för eftertanke

I dag saknas i många fall tid för handledning, planering och reflektion för personalen. Chefen behöver ta ansvar för att tid avsätts till strukturerad eftertanke också i relation till LSS grundläggande intentioner.

Med rätt kompetens kan LSS-boendena bli tryggare. Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga kompetensen på landets LSS-boenden. Det är naturligtvis bra, men Jämtlands kommuner kan inte nöja sig med att invänta ett möjligt nationellt kompetenslyft från regeringen – våldet på LSS-boenden måste stoppas nu.

Det är dags för Jämtlands kommunpolitiker att ta sitt ansvar och agera kraftfullt för att öka tryggheten på Jämtlands LSS-boenden.

Ulla Adolfsson, förbundsordförande Autism- och Aspergerförbundet

Maria Sivall, förbundsjurist Autism- och Aspergerförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel