Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Storsjöyran hotas av Socialdemokraterna

I dag startar Storsjöyran. Tusentals unga och äldre kan se fram emot tre dagar fyllda av musik, skratt och nya vänskaper.

Men Storsjöyran innebär också glädje för fler än dess besökare, många unga får via Yran in en första fot på arbetsmarknaden. Det kanske är som extra kassabiträde på en snabbmatsrestaurang, i ett av tälten eller som extra hjälp bakom någon av scenerna. Tyvärr hotas många av dessa jobb av Socialdemokraternas politik.

Jobben är valets viktigaste fråga och här går också de stora skiljelinjerna i svensk politik. Där Alliansen vill gå fram med ytterligare reformer för fler i arbete ser vi hur Socialdemokraterna prioriterar skattehöjningar på framför allt jobb för att bekosta omfattande bidragshöjningar. Nya beräkningar från riksdagens utredningstjänst visar att bara i Östersund hotar Socialdemokraternas förslag om fördubblade arbetsgivaravgifter ökade kostnader motsvarande över 300 ungdomsjobb.

Det är tusentals ungdomar, varav många av samma ungdomar som nu arbetar extra på Storsjöyran, som får lämna det där första jobbet de precis fått in foten på, att drömmen om att flytta hemifrån får ställas in och att framtidsplanerna blir lite dystrare. Det är inte rätt väg för Sverige och Östersund.

Nya jobb är inget som kommer per automatik. Se bara på utvecklingen i Danmark där såväl sysselsättningen som arbetskraften har minskat även fast befolkningen har ökat. I stället måste vi jobba för jobben.

Därför har Alliansen ett ambitiöst jobbmål. Fram till 2020 är vår målsättning att ytterligare 350 000 jobb ska växa fram och att över 5 miljoner personer ska vara i sysselsättning år 2020. Sedan Alliansen fick väljarnas förtroende 2006 så har jobben blivit 250 000 fler, och det är bara början.

Att bedriva festival är ingen lätt verksamhet. Artister ska bokas, allt ska fungera på plats och med en ansträngd budget ska allt gå runt ekonomiskt. Att då kraftigt höja kostnaderna för att anställa unga genom dubblerad restaurangmoms och fördubblade arbetsgivaravgifter, vilket Socialdemokraterna går till val på, hotar hela festivalens ekonomi. En sådan skattesmäll riskerar att göra årets Storsjöyra till den sista. Därför frågar vi Stefan Löfven: varför ska de unga i Jämtland betala för vänsterns bidragspolitik?

Saila Quicklund (M)

Riksdagsledamot från Jämtland

Anna Kinberg Batra (M)

Gruppledare och ordförande för riksdagens finansutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel