Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Strömsunds kommun böjer sig för vindkraftsindustrin

Annons

Nu vill kommunstyrelsen i Strömsunds kommun revidera kommunens fördjupade översiktsplaner för vindkraft. Bestämmelsen om högsta tillåtna höjd på vindkraftverk ska tas bort. Detta anser jag vore fel då det redan finns problem med de stora vindkraftverk som är byggda inom kommunen.

Vi är flera som har kämpat och överklagat till exempel den planerade men ännu inte byggda vindkraftparken Bodhögarna.

I ett mål avseende ändringstillstånd där Statkraft ansökte om att få bygga 220 meter höga vindkraftverk i stället för 172,5 meter som tillståndet medgav, vann vi i Mark- och miljööverdomstolen. Detta tack vara att även Strömsunds kommun var med och överklagade.

Kommunen hade sagt nej till höjningen, men förlorade i första instans i Mark- och miljödomstolen i Östersund. Detta fall där kommunen till sist vann har stor betydelse för alla andra kommuner i landet, då det kommunala vetot fick sin prövning i högsta instans. Nu finns det prejudikat i frågan.

Men nu vill kommunen ändra sig om de högre verken. Vad är det som har fått kommunen att ändra uppfattning i frågan? Är det kommunalrådet och vindkraftförespråkaren Göran Bergström (S) som har drivit fram detta?

Det finns även folk som har egna ekonomiska intressen i vindkraft som sitter i kommunen och kan lobba för egen sak. Tråkig utveckling när kommuner låter sig påverkas och böjer sig för de stora bolagen.

Tycker att en kommun bör tänka på sina egna invånare i första hand och inte platt böja sig för stora bolag som kommer med fina löften om pengar, fiber och massor av arbetstillfällen. Löften som sällan visar sig stämma då man ser i backspegeln där det byggts vindkraft.

Den planerade vindkraftparken Bodhögarna är utpekad som riksintresse för vindkraft men är även utpekad som riksintresse för rennäring. Dessa två näringar går inte ihop, och då tycker jag att rennäringen är av avsevärt större vikt för våra kommuner och vårt län än stora monstermaskiner som kommer att synas långt in i grannlänet och ända från fjällvärlden i västra Jämtland.

Har kommunen genomfört samråd med samebyn i denna fråga om att förändra den fördjupade översiktsplanen?

Det är lätt att vara positiv till vindkraft då det byggs stora parker på platser där man själv inte bor. Det har även iakttagits kungsörnar över Bodhögarna samt i närområdet flera gånger.

Anders Nilsson, Östersund/Fullsjön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons