Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svar: Alla blir nöjda när Långforsens kraftverksdamm är borta

Carl-Göran Palmqvist, Kälom, har skrivit ett inlägg i debatten om Långforsens kraftverk. Det är ett inlägg som vi kunde ha fått slippa – kanske speciellt de som bor i Kälom. Carl-Göran vill ha slut på ältandet i Långforsfrågan, men varför då dra upp detta sidospår igen nu när alla utom Jämtkraft enats om att dammen ska bort?

DEBATT: Riv inte ut Långforsens kraftverk! (18 december)

Palmqvist anser att kraftverket ska vara kvar och använder formuleringar som ”väl etablerad miljö” och ”den konstruktiva och förtroendefulla dialogen med Jämtkrafts företrädare”. Det har inget med verkligheten att göra, vilket snabbt inses om en tar del av vad som skrivits om Jämtkraft och företagets beteende de senaste 15 åren.

Inom Älvräddarna finns ingen som helst diskussion vad gäller den småskaliga vattenkraften och dess dammar. De innebär per definition bekymmer.

Balansen mellan nytta i form av fossilfri elproduktion, och de oundvikliga skadorna på miljön i form av ändrade och minskade flöden i strömsträckorna och minskad energi i vattendraget, väger i princip alltid över till förmån för att låta vattendraget vara naturligt. Speciellt i sträckor som är skyddade av Sveriges riksdag mot vattenkraft, som i Långforsen och nedre Långan.

I övrigt: Nej, sportfisket kommer inte att gynnas, eftersom de flesta sportfiskare väljer områden som inte är förfulade och förstörda av exploatering i form av vattenkraft. Budskapet är dessutom kristallklart från ett samlat Sportfiskesverige; det ska inte byggas upp något kraftverk igen i Långforsen. När dammen är borta kommer dessutom bestånden av fisk att öka.

Nej, Långforsens bidrag till en fossilfri elkraft är inte av en storlek som kan försvara återuppbyggandet av det skrotfärdiga kraftverket med alla dess negativa effekter på biologin. 3,5 av totalt 66 000 GWh produktion inom svensk vattenkraft skulle Långforsen stå för, samtidigt som det inte bidrar med den minsta reglereffekt. Vi pratar om brus i elstatistiken.

Nej, man behöver inte ha kraftverket i drift för att de kulturhistoriska värdena ska kunna upplevas.

Nej, Långforsen kan aldrig bli en mönsteranläggning där naturturism kan kombineras med kraftproduktion. Det är en motsägelse av samma mått som att påstå att tortyr kan kombineras med mänskliga rättigheter.

Nej, en damm kan aldrig vara ”naturligt etablerad” eller skapa en ”vacker vattenspegel”. Den är alltid en mänskligt byggd, främmande anläggning i våra vattendrag och skapar överdämda habitat och onaturliga förhållanden, förutom att det är en styggelse i ögonen på varje naturintresserad människa.

Stör inte den process som nu politiker i samtliga ägarkommuner startat. När detta är färdigt, när Långforsens kraftverksdamm är borttagen, kommer alla att bli nöjda med resultatet. Därom råder inget tvivel.

Christer Borg, generalsekreterare Älvräddarnas Samorganisation

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel