Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar: Alla utsläpp måste ned – överallt

Hej Per Edström. Du efterlyser mer fakta i stället för känslor i klimatdebatten, och menar att fokus i klimatarbetet bör ligga på länder som Kina som orsakar långt större utsläpp än Sverige.

Debatt: För mycket känslor i klimatdebatten – för lite fakta (23 november)

Forskningen säger att vi bör nå nollutsläpp innan 2050 för att undvika alltför allvarliga konsekvenser av klimatförändringarna. Alltså måste alla utsläpp ned, överallt. Att Kina ligger i topp i utsläppsligan per land är fakta, och det är såklart en enorm utmaning att vända det till nollutsläpp.

Men att alla sitter i samma sjunkande skepp, och att alla länder måste ned till noll, är också fakta. Vi bör ha i åtanke att en stor del av exempelvis Kinas utsläpp beror på att de producerar varor som vi i bland annat Sverige konsumerar.

De utsläppen syns dock inte i vår utsläppsstatistik. Faktum är att dessa ”osynliga” utsläpp från vår konsumtion är större än utsläppen inom våra gränser. Alltså är vi inte så himla duktiga som vi ibland tror.

Rädsla inför kostnaden att ställa om är ett feltänk. I stället bör vi vända på det och se kostnaden som kommer längre fram om vi inte gör tillräckligt i dag.

Man bör inte heller glömma potentialen i att vissa länder går före, vilket också historiskt har varit Sveriges roll i många frågor. Om vi visar att vi kan och vill bli helt fossilfria, följer andra länder efter. Gör vi det omvända ligger vi däremot efter i den omställning vi förr eller senare kommer tvingas till.

Såklart bör Sverige på de sätt det är möjligt påverka Kina att lämna sitt kol i marken, men samtidigt bör vi göra allt vi kan för att bli fossilfria själva. Där är vi långt ifrån i dag, hur vi än räknar våra utsläpp.

På fredag 29 november är det återigen stor ”strejk” för klimatet. Kom dit för mer diskussion och för att visa ditt engagemang i en av mänsklighetens största ödesfrågor! Denna gång på Stjärntorget klockan 14–16.

Joakim Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel