Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Svar: Använd fjärrstyrd flygplats som reserv

Precis som Bengt Landervik deltog jag i informationsmötet angående fjärrstyrning av Åre-Östersunds flygplats med flera. Jag drog dock en helt annan slutsats än Landervik.

INSÄNDARE: Det är rationellt att fjärrstyra flygplatsen (30 januari)

Det är väl alldeles utmärkt om man kan höja funktionssäkerheten vid flygplatsen genom möjligheten att fjärrstyra den från en annan flygplats. Men för guds skull, ta inte bort den ordinarie funktionen, som sköts av utbildade och erfarna flygledare på plats!

Hela panelen vid informationsmötet andades en övertro på att tekniken alltid fungerar. Lite lustigt eftersom herrarna hade mycket bekymmer med att få sina datorer att samarbeta med lokalens bildkanon, som ändå måste betecknas som vardagligt teknikstrul. Deras huvudbudskap var att här finns kostnader att spara in genom rationalisering, och det kan ju vem som helst förstå är grunden till hela konceptet.

Dessutom skrädde man inte orden, när man beskrev hur allt dessutom skulle bli säkrare, snabbare och bättre på alla vis. Här var det inte bara Saab som var säljare av detta system. Luftfartsverket och Svedavia visste inte till sig över hur bra detta system var.

På min envisa fråga vad som händer om flygledarfunktionen vid Arlanda slås ut, fick de dock högst motvilligt erkänna: Jodå, då upphör även flygledningen av de fyra andra flygplatserna.

Jag tror att en välutbildad flygledare med lokal erfarenhet placerad i tornet vid aktuell flygplats är överlägsen en motsvarande funktion placerad på Arlanda, med kamerabilder som underlag och avsaknad av lokal förankring. Jag anser absolut, att man bör införa tekniken, men som ett reservförfarande, vilket skulle kunna öka säkerheten för denna funktion.

Vi vet dock att redan nu i fredstid är våra myndigheter utsatta för digitala angrepp för att störa viktiga samhällsfunktioner. I krigstid är sannolikt Stockholm/Arlanda ett primärt mål för en angripare. Det vore synnerligen oklokt att bädda för ett angrepp där även andra flygplatser sattes ur spel.

Enligt Försvarsberedningens rapport måste statens myndigheter nu tänka i andra banor för förstärkt uthållighet. En förändring av våra viktiga flygplatser i riktning mot ”alla ägg i en korg” vore förödande.

Sten Bredberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel