Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar: Det lokala aktivitetsstödet förblir oförändrat i Östersund

Vi vill börja med att tacka Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund och SISU för ert engagemang och betydelse för våra barn och ungdomars möjligheter till en aktiv fritid i rörelse och att ni samtidigt visar förståelse för det effektiviseringskrav kultur- och fritidsnämnden hade att utgå ifrån när vi påbörjade budgetprocessen i våras.

Debatt: Fel väg att gå när kommunen skär ned på stödet till idrotten (6 november)

Vi delar den problembeskrivning ni gör och vi i Alliansen i kultur- och fritidsnämnden arbetar aktivt för att vi på så många sätt som möjligt kan skapa en meningsfull fritid för barn och unga i Östersund!

Kultur- och fritidsnämnden har ett brett ansvarsområde och när vi började budgetprocessen hade vi som ingångsvärde att vi skulle försöka att minimera konsekvenserna för just barn och unga utifrån de växande problemen med stillasittande och sämre välmående.

Här är idrotten en viktig del men även andra delar spelar stor roll. Tillgången och möjligheten till kulturutövning, spontanytor för rörelse och tillgängliga fritidsgårdar är några exempel på anda viktiga områden som även de är kultur- och fritidsnämndens ansvarsområden.

Mot bakgrund av detta lämnade vi ett förslag på effektiviseringar, avgiftshöjningar och minskade bidrag där vi gjorde bedömningen att vi får en balans i helheten samt att ingen verksamhet skulle behöva upphöra som konsekvens av dessa åtgärder.

Kultur- och fritidsnämnden har nu fått beslut om att vårt effektiviseringskrav minskas, och då har vi valt att prioritera att det lokala aktivitetsstödet (LOK-stöd) förbli oförändrat samt att vi inte höjer avgifterna till kulturskolan.

Vi vill förtydliga att denna process inte har varit lätt. Inga enkla röda streck har dragits utan allt har noga övervägts och vi tar ansvar för det förslag vi nu har.

Vi i Alliansen i Östersund kommun är tillgängliga och lyhörda, ta kontakt med oss när ni har funderingar och frågor gällande den politik vi genomför i kommunen. Det är i dialog tillsammans som vi får den bästa möjliga utvecklingen för Östersunds kommun!

Pelle Lundgren (C) ordförande kultur- och fritidsnämnden

Robert Hamberg (M) ledamot kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel