Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar: Det rimliga är att betala skatt i den kommun där man arbetar

Annons

Anders Karlberg anser att det är rätt att jobba i en kommun och bli beskattad i en annan.

Debatt: Självklart att skatta där man bor – inte där man arbetar (7 februari)

Hans resonemang låter bra, men är bestickande. Systemet har utnyttjats så att allt fler bor i en lågskattekommun och arbetar i annan, men det finns även de som hela tiden byter arbetsplats utan eget val.

Men grunden är det system som vi har i våra kommuner. De som bor i kommunen och arbetar ska betala skatt där och finansiera skolor, äldreomsorg med mera. När systemet infördes arbetade människor där de var bosatta, det var det vanligaste. Karlberg har inte angett varför han inte flyttar till Sigtuna, utan hänvisar till EU:s fria rörlighet, vilket är något helt annat.

Den offentliga sektorn blir hårt drabbad av detta. Högre offentliga tjänstemän, läkare, tandläkare med flera tillskansar sig rejäla förmåner som betalda resor till och från arbetet och betalar samtidigt skatt i en annan kommun.

Är det inte rimligt att man betalar skatt i den kommun som betalar ens lön? Det är faktiskt den enda möjlighet våra kommuner har för att klara sina ålägganden; att alla ska betala skatt i den kommun där man arbetar. Tidigare hade kommunerna även inkomster från fastighetsskatten, men den stal staten.

I extremfallet, om det blir många som resonerar som Karlberg, kan en kommun ha en stor arbetande befolkning där de flesta betalar skatt i andra kommuner. Då kommer den kommunen att gå i kras. Stockholm stad förlorar nu invånare och kan hamna i en svår situation om det fortsätter och allt fler av dem som jobbar bor i kranskommunerna.

Det finns knappast någon kommun i Sverige som inte strävar efter att de som arbetar i kommunen också ska betala skatt där, det är grunden för att vårt samhälle ska fungera.

Numer, med den månatliga och individuella redovisningen av skatter och arbetsgivaravgifter för anställda, borde det vara enkelt att lägga till en kod för arbetsställe så kan skatten fördelas på rätt kommun. Det är ett orimligt system att kommuner som försörjer folk med arbete, inte får några skattepengar till skolor och omsorg.

Det finns även en annan aspekt på allt detta resande, och det är att det behöver minskas för miljöns skull.

Bertil Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel